VIDEO Sumă derizorie pentru exproprierea unui sinistrat din Gura Caliţei: doar 1.426 de lei pe 405 metri pătraţi de la Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii judeţeni au aprobat aseară declanşarea procedurii de expropriere a imobilului aflat în proprietatea lui Florică Bratu, din satul Cocoşari, comuna Gura Caliţei, pentru ca statul să repare o bucată de drum afectată de alunecările de teren din primăvara anului 2013.

   După alunecările de teren din comuna Gura caliţei, din primăvara lui 2013, care a afectat şi un sector important de drum judeţean, la nivelul Consiliului Judeţean Vrancea s-a stabilit ca DJ 204P să-şi schimbe amplasamentul.

Acest lucru afectează cinci familii şi tot atâtea gospodării din satul Cocoşari, promitându-li-se în schimb loturi de teren în comuna Dumbrăveni, pentru ca oamenii să-şi poată construi case noi în locul celor care vor fi demolate.

Toate bune şi frumoase până aici, însă în vara anului 2013 unul dintre proprietari, Florică Bratu a fost informat de Primăria Dumbrăveni că s-a aprobat oferirea unui teren în folosinţă gratuită, dar că primăria nu dispune de bani pentru cartea funciară.

„Din luna august şi până în luna iunie 2014, nu am primit nicio informare oficială legată de situaţia noastră, doar primarul comunei Gura Caliţei sunându-mă la anumite intervale de timp să-mi spună că voi fi chemat la dumbrăveni pentru a fi pus în posesie, dar de fiecare dată acest lucru nu se întâmpla”, susţine Florică Bratu în corespondenţa purtată cu autorităţile.

Abia în această toamnă omul a aflat că pentru terenul expropriat, în sumă de 405 mp, ar urma să primească o sumă simbolică, de doar 1426 de lei. Fapt pentru care, în şedinţa de Consiliu Judeţean de marţi seara proprietarul a venit împreună cu fiul său să-şi spună punctul de vedere în faţa aleşilor, mai ales că se discuta situaţia sa. Omul nu a fost lăsat să vorbească, însă consilierul judeţean Cornel Negru i-a susţinut cauza.

“Suma este derizorie. Expertiza nu respectă nici măcar preţul minim din grila notarilor, de 1 euro/mp. Expertiza nu a fost solicitată de Consiliul Judeţean, ci de firma Alma Consulting. Suma pe care o dăm pentru 405 mp de teren este mai mică decât 1 mp de gard la Centrul Şcolar "Elena Doamna". Adică îi dăm omului despăgubire un metru pătrat de gard. Dacă aţi fost în locul lui aţi fi sărit ca arşi de pe scaun?”, le-a spus colegilor săi Cornel Negru.

Răspunsul secretarului Consiliului Judeţean Vrancea, Raluca Dan, a fost că Consiliul Judeţean nu poate plăti din bugetul său bani în plus, anunţând însă că se vor începe negocieri cu proprietarul, după ce un expert independent îşi va spune cuvântul în acest caz.

La rândul său, proprietarul, a părăsit sala de şedinţă, după ce fusese ameninţat că va fi evacuat în caz că va solicita în continuare să vorbească aleşilor. El le-a spus jurnaliştilor că din cei cinci proprietari de teren afectaţi de alunecările de teren, a rămas singurul care nu a fost rezolvat.

„Eu sunt singurul, pentru că la ceilalţi le-au dat pământ fără nicio condiţie. Nu le cer nici pământ, ci să-mi dea bani să-mi ridic o casă. Ei dacă îmi dau terenul ăsta acolo, mi-l dau cu titlu gratuit pe perioada cât am construcţie pe el. Eu dacă în termen de doi ani nu mi-am făcut construcţie pe el, un bordei acolo, să pot să stau în el, terenul nu îmi mai aparţine. Am fost la Prefectură, pe când era fostul prefect. I-am zis că alşa cum trece pământul meu în proprietatea statului, să treacă şi al statului în proprietatea mea şi atunci li-l vând.  Să-mi dea materiale de construcţie şi îmi fac o căsuţă acolo unde s-o găsi.Dar mi-au spus că nu se poate să treacă terenul din proprietatea statului în proprietatea mea. Stau acolo să treacă cu buldozerul peste mine. Casa nu mai este locuibilă şi stau în Focşani cu chirie. Sunt bolnav cu plămânii şi în loc să mă duc să stau liniştit stau pe aici şi îmi pierd timpul.  Pentru alte probleme s-au găsit bani", a povestit Florică Bratu la ieşirea de la şedinţa Consiliului Judeţean Vrancea.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Case în pericol să fie înghiţite de pământ la Gura Caliţei, din cauza alunecărilor de teren

În ultimele zile, din cauza ploilor terenul o ia din ce în ce mai mult la vale la Gura Caliţei, iar o familie de bătrâni din satul Cocoşari va fi nevoită să-şi strângă bagajele şi să plece după ce alunecarea de teren s-a apropiat la doar un metru de casă.

FOTO Trei case la Gura Caliţei nu mai pot fi locuite din cauza alunecărilor de teren

Comisia a evaluat situaţia din zona alunecărilor de teren produse ca urmare a topirii zăpezilor şi a ploilor din ultima perioadă, iar concluziile vor fi cuprinse într-un raport ce va fi înaintat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite