Școala are WC în curte, primarul e acuzat că a băgat banii în restaurantul propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Școala primară din Călimănești este arondată Școlii Nr. 2 din orașul Mărășești și de peste 40 de ani nu a beneficiat de nicio investiție importantă. Elevii și cadrele didactice merg în continuare la WC în curte.

Locul unde preșcolarii și elevii merg la toaletă FOTO: Ștefan Borcea
Locul unde preșcolarii și elevii merg la toaletă FOTO: Ștefan Borcea

România are câteva sute de școli cu toalete neconforme, multe din ele în curtea școlii. Județul Vrancea se află pe o poziție fruntașă din acest punct de vedere, cu peste 20 de structuri de învățământ în această situație, iar una dintre școli aparține chiar unui oraș.

Este vorba despre Școala primară din Călimănești, unitate coordonată de Școala nr. 2 din orașul Mărășești, unde învață 21 de elevi în sistemul simultan, iar 12 elevi frecventează grădinița aflată în același local. Pentru toți cei 33 de copii și alte trei cadre didactice mersul la toaletă înseamnă să ajungă fie pe ploaie, fie pe ger, la un WC-ul din fundul curții.

Primar penal, proiect abandonat

Școala din Călimănești funcționează de peste 40 de ani și totul pare încremenit în timp. Lucrurile s-ar fi putut schimba în bine în anul 2017, când primarul din Mărășești se lăuda că a reușit să obțină o finanțare de 520.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL 1, pentru reabilitarea instituției de învățământ.

”La şcoala Călimăneşti urmează să fie efectuate lucrări ample de reabilitare, atât la exterior, cât şi la interior. Va avea un aspect în întregime schimbat, iar elevii şi cadrele didactice vor beneficia de cele mai bune condiţii pentru a-şi desfăşura activitatea”, se lăuda în 2017 primarul Valerică Chitic.

În campania electorală din anul 2020, același primar, confruntat în prezent cu grave probleme penale, a revenit cu aceeași promisiune, însă în prezent proiectul este abandonat.

Soluția, mutarea elevilor la școala de centru

Potrivit directorului coordonator al Școlii Nr. 2 din Mărășești, primăria ar încerca obținerea unei noi finanțări, după ce la licitațiile pentru contractul de reabilitare mai multe firme s-au contestat între ele. În condițiile  scăderii drastice a populației școlare care frecventează unitatea de la Călimănești, directoarea spune că de preferat ar fi ca această structură să se desființeze, lucru pe care l-a cerut deseori, dar nu a fost auzită de mai marii orașului. Măsura nu este greu de realizat, mai ales că elevii de gimnaziu din Călimănești fac deja naveta cu microbuzul școlar la Mărășești.

„O bună soluție pentru această structură școlară ar fi ca ea să se desființeze și să transferăm copii la școala de centru. Este o școală în care nu s-a investit nimic, este o școală cu toaleta în curte. Este jenant și rușinos.  Nu este în regulă”, ne spune Mirela Novetschi, directorul coordonator.

În școala din Călimănești sunt trei cadre didactice, două învățătoare și o educatoare, care nu au calitatea de profesor titular.

„În fiecare an vine cineva să predea aici elevilor, nu există nicio stabilitate”, mai spune Mirela Novetschi.

Primarul Valerică Chitic tace chitic

„Adevărul” a încercat să obțină un punct de vedere și de la primarul orașului în ceea ce privește această problemă a școlii cu WC în curte, dar edilul Valerică Chitic nu a răspuns la telefon. Edilul se confruntă de circa două luni cu probleme penale grave.

Valerică Chitic, primarul orașului Mărășești FOTO: Ștefan Borcea
Valerică Chitic, primarul orașului Mărășești FOTO: Ștefan Borcea

Primarul este anchetat pentru că a folosit fonduri publice pentru a-și moderniza restaurantul personal, fonduri cu care, spre exemplu, ar fi putut îmbunătăți condițiile elevilor de la Călimănești.

Aelași primar mai este acuzat că  ar fi folosit firma unde soţia sa este administrator pentru un proiect național care viza oferirea unei mese calde pentru elevii sărmani din oraș. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, susțin surse din anchetă. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite