Scandal la Evaluarea Naţională 2021, după ce subiectele la Limba română au ajuns pe internet în timpul probei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evaluare Naţională 2021
Evaluare Naţională 2021

Inspectoratul Şcolar Vrancea a făcut reclamaţie iar  Poliţia Focşani a demarat cercetări. S-a menţionat că în ziua în care s-a susţinut proba la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale, subiectele au fost publicate pe o reţea de socializare înainte de finalizarea examenului.

Scandal în Vrancea  la Evaluarea Naţională, după ce s-a aflat că subiectele la proba de limba şi literatură română au fost publicate pe Facebook înainte că elevii să iasă din concurs. 

Din informaţiile de până acum, faptele s-ar fi petrecut la Şcoala ”Ion Basgan” din Focşani iar poliţia a anunţat că au fost demarate cercetări în urma sesizării faptului că subiectele la română au fost postate pe Facebook la ora 10.39, practic în timpul desfăşurării probei.

"În cursul zilei de ieri, 23 iunie a.c., Poliţia Municipiului Focşani a fost sesizată cu privire la faptul că, marţi, 22 iunie a.c., dată la care s-a desfăşurat proba scrisă la limba şi literatura română, în cadrul Evaluării Naţionale, la ora 10:39, pe un cont de socializare au fost postate fotografii cu broşura (necompletată) care conţinea subiectele de evaluare pentru clasa a-VIII-a. În urma verificărilor efectuate, la nivelul Poliţiei Municipiului Focşani a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 304 din Codul penal, respectiv divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice", a declarat Paula Enache, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. 

La Şcoala "Ion Basgan" a fost demarată o anchetă internă pentru a afla cine a postat pe internet subiectele în timpul examenului.

evaluare vrancea

Postarea încriminată de IŞJ Vrancea

Totodată, o anchetă a fost iniţiată de la Inspectoratul Şcolar, care ca o primă măsură în urma acestui incident a decis schimbarea comisiei de examen pentru proba de matematică, înlocuitori fiind numai inspectori şcolari.

La Şcoala "Ion Basgan" sunt 102 elevi de clasa a opta care susţin Evaluarea Naţională.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că au fost sesizate organele de cercetare penală în cazul a trei şcoli în care subiectele la evaluarea naţională, proba de limba română, au fost făcute publice înainte de termen.

„Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări. Pentru divulgarea subiectelor, sancţiunea este cu siguranţă cea mai gravă”, a precizat ministrul Educaţiei. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite