Primarul Focşaniului insistă cu transformarea Ateneului Popular în instituţie de spectacole. Cum încearcă acesta să-i convingă pe aleşii opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateneul Popular Focşani
Ateneul Popular Focşani

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Focşani va avea loc joi, 28 martie. La şedinţa din luna ianuarie proiectul a fost respins.

După o pauză de două luni, primarul Cristi Misăilă a decis să readucă în atenţia consilierilor municipali proiectul privind schimbarea încadrării Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia" Focşani din aşezământ cultural în instituţie de spectacole.

În luna ianuarie, după ce a reuşit înlăturarea lui Valentin Gheorghiţă de la conducerea instituţiei cultură şi numirea în această funcţie a protejatei sale, Marlena Şerbănuţ, consilierii locali ai opoziţiei nu au fost de acord cu intenţia de transformare a statutului actual al Ateneului, mai ales că şi în trecut edilul s-a chinuit aproape doi ani să realizeze o fuziune între Teatrul Focşani şi Ateneul Municipal, vorbind atunci de o eficientizare a activităţilor culturale. 

Misăilă susţine că vrea să modifice statutul şi organigrama pentru a da posibilitatea Ateneului Popular de a organiza mai multe activităţi pentru focşăneni, dar şi pentru că prin statutul actual, reglementat de Ordonanţa Nr. 18/2006,  Ateneul funcţionează ca un cămin cultural de la ţară.

Totodată, primarul Misăilă s-a plâns că actualul statut al Ateneului Popular nu permite înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru Copii, învinuindu-i pe aleşii opoziţie că se opun sprijinirii copiilor talentaţi.

În realitate, Ordonanţa 18 nu îngrădeşte ordonatorului de credite de a sprijini proiecte despre care vorbeşte primarul. Cazul Centrului Cultural Vrancea, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Vrancea, care funcţionează tot în baza Ordonanţei 18, este elocvent.

În cadrul Centrului Cultural funcţonează  catedre de Artă Plastică, Pictură, Design Vestimentar, Canto, Pian, Chitară, Artă Populară, Coregrafie etc, prin urmare o paletă foarte largă de activităţi dedicate copiilor care vor să-şi descopere talente.

Dovadă că Primăria Focşani ştie acest lucru este chiar înfiinţarea recentă în cadrul Ateneului Focşani a Corului de Copii "Pastia", cor alcătuit în prezent din 41 de copii. Totodată,  Ateneul mai propune înfiinţarea Cvartetului de Cameră "Unirea", nucleu propriu de instrumentişti prin care să se pună bazele unei viitoare orchestre a municipiului.

Prin urmare, intenţia de transformare a Ateneului în instituţiei de spectacole pare mai degrabă o acţiune de blocare a fostului manager Valentin Gheorghiţă de a reveni la cârma instituţiei de cultură, ştiut fiind că există un conflict în instanţă iar Gheorghiţă a intentat procese primarului şi Primăriei pentru modul cum a fost organizat concursul de management de la finalul anului trecut.

Pentru ca hotărârea primarului Misăilă să fie aprobată, este nevoie de votul a două treimi din numărul aleşilor.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite