Primarul din Mărăşeşti, la un pas să scape de arest. Tribunalul spune că dosarul nu e de competenţa sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerică Chitic a fost adus la parchet cu cătuşe FOTO: Ştefan Borcea
Valerică Chitic a fost adus la parchet cu cătuşe FOTO: Ştefan Borcea

Primarul din Mărăşeşti, judeţul Vrancea, reţinut marţi seară pentru mai multe infracţiuni, este aproape să scape de arestul preventiv, după ce Tribunalul Vrancea a decis că acest caz nu e de competenşa sa. Cel mai probabil, o decizie va fi dată la Curtea de Apel Galaţi.

Primarul oraşului Mărăşeşti, judeţul Vrancea, Valerică Chitic, va dormi, cel mai probabil, în patul propriu miercuri seara, după ce judecătorii de la Tribunalul Vrancea au considerat că nu e de competenţa lor să judece dosarul.

Chitic a fost dus la instanţă cu propunerea de a fi arestat preventiv, însă judecătorii au dat ca soluţie admiterea excepţiei de necompetenţă materială a Tribunalului Vrancea. Asta înseamnă că dosarul va ajunge ori la Judecătoria Focşani, ori la Curtea de Apel Galaţi, dar aproape sigur nu în seara de miercuri, ci cel mai probabil în cursul zilei de joi. Cum la ora 22.00 expiră mandatul de reţinere al primarului, Chitic va putea pleca acasă.

Valerică Chitic a fost reţinut marţi seara, fiind învinuit pentru şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional. Potrivit procurorilor, aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 şi 2022.

De altfel, procurorii şi „mascaţii” au descins încă de marţi dimineaţă în sediul Primăriei Mărăşeşti, de unde au ridicat mai multe documente financiar-contabile care să-i ajute în desluşirea cauzei. Ulterior, la domiciliile unor persoane fizice şi sedii de firme au avut loc alte percheziţii, iar mai multe persoane au fost aduse la audieri, în frunte cu edilul Chitic, dar şi funcţionari din primăria pe care o conduce. După audieri care au durat câteva ore, spre miezul nopţii a venit şi primul verdict al anchetorilor, care au decis să-l reţină pentru 24 de ore pe primar, în timp ce restul persoanelor audiate au fost lăsate să plece acasă. Valerică Chitic mai are o condamnare penală pentru conflict de interese. Adus la parchet cu cătuşe, primarul a spus că este victima unor jocuri politice.

Primarul oraşului Mărăşeşti, adus cu cătuşe la Parchet

Oraşul Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului şcolar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă, pe considerentul că fac parte din familii sărmane, care nu-şi permit să ofere copiilor un pacheţel zilnic la şcoală. Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi folosit firma unde soţia sa figura ca administrator pentru acest program. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă. 

Restaurant propriu renovat cu bani publici

O altă acuză adusă primarului este că a folosit atât forţa fizică din primărie, cât şi fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine în centrul oraşului. „A determinat un funcţionar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcţie, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit şi angajaţii primăriei”, a mai spus aceeaşi sursă. Deocamdată, nu a fost calculat încă un prejudiciu de către anchetatori, fiind nevoie de o expertiză financiară.

Valerică Chitic se află în fruntea oraşului Mărăşeşti din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide, PDL, PNL şi PSD.

Edilul nu este la prima abatere de la legea penală. În 2019, primarul social-democrat a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze şi să câştige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. Edilul şi câţiva angajaţi ai Primăriei sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primarul oraşului Mărăşeşti, reţinut de procurori pentru 24 de ore. Ce acuzaţii i se aduc edilului

Primarul PSD al oraşului Mărăşeşti, găsit de ANI în conflict de interese administrativ şi penal. Firma sa a făcut afaceri cu primăria pe care o conduce

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite