Preşedintele Traian Băsescu a graţiat-o pe Jana Tiron, femeia de 72 de ani care „fentează” închisoarea de 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jana Tiron, din comuna Vidra, are 72 de ani şi, de 17 ani, i-a înduplecat de nenumărate ori pe magistraţi să nu stea o zi după gratii, deşi e condamnată definitiv la patru ani de detenţie.

Viaţa mă obligă să revin, deşi am făcut tot ce s-a putut ca să am intervenţii publice rare. Azi am semnat un decret de graţiere pentru doamna Tiron Jana. Am graţiat o femeie care a săvârşit acte de corupţie: una în 1992 şi alta în 1997.Doamna lucra ca asistentă medicală şi a promis unei alte persoane că o va ajuta să fie angajată ca secretar dactilograf în spitalul din Vidra unde lucra dânsa. Fapta de corupţie este legată de primirea a 35 lei de azi, în care intră şi bani şi bunuri. Deşi a fost condamnată în 1992 la doi ani cu suspendare, a doua oară la patru ani cu executare, adunându-se şi pedeapsa iniţială. De ce nu a fost încarcerată din 1997 şi până acum? Doamna are 72 de ani , fiind născută în 1942. Certificatele de la dosar arata ca a fost operată de neoplasm mamar, are ciroză hepatică, abdomen operat, insufiecienţă cardiacă, diabet zaharat, lista e mult mai lungă. Asta înseamnă că, după 17 ani de la condamnare, ar trebui să intre în închisoare. Deşi cazul se referă la corupţie, este unul dintre cazurile care pot face obiectul unei graţieri”, a spus în această seară preşedintele Traian Băsescu.

CINE ESTE JANA TIRON

Jana Tiron, fostă asistentă şefă la secţia de ginecologie a Spitatului comunal din Vidra-Vrancea,  a fost condamnată în 1997 pentru trafic de influenţă, după ce, spun anchetatorii, ar fi intervenit pe lângă directorul spitalului de la acea vreme, să angajeze o nepoată la unitatea spitalicească unde lucra şi ea. Preţul angajării rudei: o găină şi 1000 de lei, cam două salarii în banii de astăzi.

Nici pasărea, nici banii, nu au ajuns la directorul spitalului, care a decedat între timp, dar  pentru traficul de influenţă la care a recurs femeia a fost condamnată la patru ani de închisoare, decizie definitivă. Jan Tiron nu a executat nicio zi de puşcărie.

image

Nu suportă regimul de detenţie

„De 16 ani, tot sunt trimisă la comisia de expertiză. Am hepatită cu virus C, am cancer cu metastază, mi-a fost extirpat sânul, sunt cardiacă, am fost operată de hernie de disc, am fost paralizată 4 ani, iar doi ani nu am mers absolut deloc. De la comisia superioară de expertiză medicală mi s-a spus în 2006 că rămâne hotărârea definitivă să nu fac detenţie. Sper să se rezolve odată, că m-au stresat, m-au terminat. Dacă ajung acolo (n.r. în puşcărie) mă sinucid. Sunt dependentă de morfină, pe care o iau când am dureri mari şi mai fac şi atacuri de panică”, ne spunea anul trecut Jana Tiron.

Soţul acesteia, fost lucrător al poliţiei, confirmă faptul că Jana Tiron nu numai că este grav bolnavă, dar se află şi cu nervii la pământ. Din acest motiv, acesta stă zi şi noapte cu bătrâna.

„Ea nicio zi nu poate suporta detenţia. Nici în casă nu poate să stea de una singură, ci stau eu cu dânsa. Este distrusă psihic. S-a făcut şi cerere de graţiere, însă nu am primit un răspuns, deşi am depus toate actele medicale”, spune bărbatul femeii.

image

Medicii experţi spun altceva

Totuşi, la ultima expertiză medică, din vara anului trecut, comisia medicală a considerat că femeia de 72 de ani poate suporta regimul de detenţie, deşi se recunoaşte în raport că este bolnavă.

„Se constată o deteriorare a sănătăţii, patologia neoplasmică nu a recidivat şi nu s-au evidenţiat metastaze”, se arată în concluziile raportului de expertiză medicală.

Avocatul femeii a susţinut în instanţă că reprezentanţii comisiei medicale ar fi precizat că Jana Tiron s-ar afla în posibilitatea executării mandatului în regim de detenţie, pentru că oricum ar fi, ea tot ar muri.

„Păi ce, Jana Tiron a fost condamnată la moarte? Este cinic să pretinzi aşa ceva. Cel fel de medic este acela care a depus jurământul lui Hipocrate?”, le-a spus avocatul Ticu Burcă magistraţilor de la Tribunalul Vrancea.

Băsescu răspunde provocării lui Ponta: Îi citesc lucrarea de doctorat şi nu găsesc câteva pagini neplagiate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite