Parada ciutelor și boncănitul cerbilor în Parcurile Naturale Putna și Piatra Craiului

0
0

Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea, precum și cele din Piatra Craiului, asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos. Aici sunt zone cu densități mari de cerbi și ciute.

Doi cerbi care se luptă pentru întâietate FOTO: Adevărul
Doi cerbi care se luptă pentru întâietate FOTO: Adevărul

Camerele de monitorizare amplasate într-o pădure din Parcul Natural Putna Vrancea au surprins mai multe ciute și cerbi în adevărata lor splendoare.

Potrivit reprezentanților Parcului, cerbii se grupează în cârduri de tauri, iar femelele, ciutele, în cârduri separate, conduse de ciuta cea mai în vârstă.

„În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna, şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie”, potrivit reprezentanților Parcului Natural Putna.

Pe de altă parte, boncănitul cerbilor, adică perioada de împerechere, debutează în septembrie și se încheie în prima jumătate a lunii octombrie, în funcție de climă și altitudine.

În această perioadă a împerecherii, cerbii se luptă, folosindu-și coarnele dezvoltate, pentru supremația asupra cârdurilor de ciute.

„Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie”, precizează reprezentanții Parcului Natural Piatra Craiului.

Cerbul, care la origine a fost un animal de joasă altitudine, a fost împins treptat de civilizaţie către zonele montane.

Acum, cerbul este adaptat perfect zonelor de munte cu păduri întinse, care cuprind parchete şi enclave, precum şi izvoare cu apă, aşadar zonele care-i asigură, concomitent, condiţiile necesare de linişte, de adăpost şi de hrană. De aici şi-a extins arealul natural în jos, în multe zone de deal. Ca ordin de mărime, masculii au greutatea cuprinsă între 180 şi 300 de kilograme, pe când femelele au doar 90 -150 de kilograme.

Parcul Natural Putna Vrancea este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva.

Este situat în sud-estul țării și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 33.600 de hectare sunt păduri.

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite