Primăria Alba Iulia dă bani pentru 40 cerbi lopătari. Vânătorii vor să repopuleze pădurea de lângă oraș

0
0

Primăria Alba Iulia va finanța cu 100.000 de lei achiziția unui număr de 40 de exemplare de cerb lopătar, 30 de femele și 10 masculi, care vor popula o pădure de lângă oraș.

Cerbul lopătar FOTO bucurestizoo.ro
Cerbul lopătar FOTO bucurestizoo.ro

Un proiect de hotărâre privind acordarea sumei respective Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba este discutat marți, 27 septembrie, în Consiliul Local Alba Iulia.

Proiectul este denumit „refacere ecologică prin populare cu cerbi lopătari, în zona municipiului Alba Iulia”. Cele 30 de femele (ciute) și 10 masculi (tauri) din specia cerb lopătar vor fi aduși în pădurea de la Oarda.

„În ultimii ani, din cauza prezenței prădătorilor (lupi, șacali, câini hoinari), urmare a diverselor accidente rutiere, populația de cerbi lopătari din județul Alba a scăzut drastic, astfel AJPS Alba s-a hotărât să intervină în refacerea populației de cerbi lopătari. Propunerea AJVPS Alba pentru acest proiect este ca punctul de populare să fie în zona Alba Iulia, pădurea Orzii, unde biotopul este favorabil acestei specii de cervidae”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Achiziție în două tranșe

AJVPS Alba va contribui cu acțiunea de capturare, transportul exemplarelor, deparazitare, construcția amenajărilor necesare hrănirii acestor exemplare, precum și cu paza acestora.

Potrivit reprezentanților AJVPS, cea mai bună perioadă pentru populare o reprezintă lunile noiembrie/decembrie pentru femele și septembrie-octombrie pentru masculi. Costul total al achiziției animalelor a fost estimat la 100.000 de lei, iar achiziția ar urma să fie făcută în două tranșe.

După aprobarea poiectului de hotărâre de către consilieiri locale, Primăria Alba Iulia va încheia un protocol cu AJPVS. Asociația va promova acțiunea de populare și susținerea financiară asigurată de primărie, iar până la 23 decembrie va depune raport privind implementarea proiectului.

Cei 10 masculi cu un cost total de 40.000 de lei (4.000 de lei/exemplar) vor fi achiziționați în lunile septembrie-octombrie, iar cele 30 de femele (60.000 de lei - 2.000 de lei/exemplar) vor ajunge în pădurea de lângă Alba Iulia în perioada noiembrie-decembrie.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite