Închisoare pe viaţă pentru asasinii unui patron al unei casei de schimb valutar, împuşcat în stil mafiot

0
0
Vasile Văscăuţanu şi Bogdan Sprânceană au fost condamnaţi pe viaţă FOTO Arhivă Adevărul
Vasile Văscăuţanu şi Bogdan Sprânceană au fost condamnaţi pe viaţă FOTO Arhivă Adevărul

Instanţa i-a obligat pe asasini şi la plata unor daune materiale şi morale către soţia şi băiatul victimei. Decizia este definitivă.

După mai bine de trei ani de la împuşcarea în stil mafiot a patronului de schimb valutar Constantin Chiriţă, zis "Telu", judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au pronunţat sentinţele definitive în acest dosar.

Doi dintre cei patru participanţi la crimă, adică cei care l-au împuşcat pe "Telu", Gheorghe Vasile Văscăuţanu şi Bogdan Ionuţ Sprânceană, au primit închisoare pe viaţă, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat

Marius Daniel Cruceanu, acuzat de complicitate la omor şi complicitate la tentativă de tâlhărie calificată a fost condamnat la 27 de ani de detenţie, iar Iosif Pompiliu Gabriel, acuzat de instigare la omor calificat, a primit 25 de ani de puşcărie.

Pe lângă condamnările cu închisoarea, cei 4 inculpaţi au de plătit 70.000 de lei cu titlu de daune materiale ambelor părţi civile, dar şi 60.000 de lei daune morale pentru fiul victimei şi 80.000 de lei pentru soţia acestuia. De asemenea, magistraţii le-au interzis condamnaţilor exercitarea unor drepturi civile.

Filmul evenimentelor


În seara fatidică de 22 februarie 2019,  Constantin Chiriţă (foto), cunoscut de apropiaţi cu numele de „Telu“, patron al unei case de schimb valutar din Focşani, plecase cu maşina personală spre casa familiei situată în comuna Slobozia Ciorăşti, limitrofă oraşului.

Pe un drum izolat, a fost lovit în plin de un autoturism de teren pe care infractorii îl modificaseră pentru a rezista unui impact violent. În plus, maşina avea numere de înmatriculare false, de Marea Britanie.

În autoturism se aflau Ionuţ Bogdan Sprânceană şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, care au coborât şi au tras două focuri de armă în afacerist, provocându-i leziuni în urma cărora a murit aproape pe loc. Scopul lor era să-l jefuiască pe patronul casei de schimb valutar de o sumă importantă de bani. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Chiriţă transporta 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.

Omul de afaceri s-a baricadat în maşina personală după ce a fost lovit, motiv pentru atacatorii iritaţi l-ar fi împuşcat. La audieri, au declarat că nu intenţionau, iniţial, să folosească armele.
 

Se pare că între cei doi criminali a izbucnit o ceartă legată de faptul că au folosit armele în mod nejustificat. În plus, în depărtare ar fi apărut luminile unui alt autoturism, motiv pentru care atacatorii au fugit de la locul faptei fără banii omului de afaceri şi abandonând propriul autoturism. Au mers înspre altă maşină, condusă de Marius Daniel Cruceanu (foto), cu care stabiliseră să le asigure scăparea în cazul unor eventuale probleme.

Şapte săptămâni de premeditare

„Din cercetări, a rezultat că în perioada 3 ianuarie - 22 februarie 2019, inculpaţii au efectuat activităţi pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecţie în partea din faţă, i-au montat plăcuţe cu număr fals de înmatriculare.

Totodată, aceştia s-au interesat la alte cunoştinţe din judeţul Vrancea asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care acesta pleca de la locul de muncă în localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăşti, în acelaşi timp verificând şi traseul pe care urma să-l parcurgă victima“, au declarat procurorii vrânceni.

Au fost folosite două pistoale: unul de calibrul 5,6 mm, celălalt de 9 mm. Cei trei au fost prinşi după 60 de ore de la comiterea crimei, în Vama Nădlac din judeţul Arad. Se pregăteau să iasă din ţară la bordul unui BMW X5, dar fuseseră daţi în consemn de către anchetatori şi reţinuţi de către poliţiştii de frontieră.

Ulterior, s-a stabilit că la atac a mai contribuit şi Iosif Pompiliu Gabriel, care le-a furnizat autorilor ponturi despre patron.

Vă mai rcomandăm:

Patronul unei case de schimb valutar, găsit împuşcat în maşină. Din primele informaţii, ar fi vorba de o reglare de conturi

Ucigaşii patronului casei de schimb valutar din Focşani, de negăsit. Câţi bani avea în maşină şi când va fi înmormântat bărbatul

Mai multe - Focşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite