Impozite majorate cu 300% pentru proprietarii unor case-monument din Focşani. Somaţia Primăriei, ignorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Macridescu se degradează pe zi ce trece FOTO Ştefan Borcea
Casa Macridescu se degradează pe zi ce trece FOTO Ştefan Borcea

Proprietarii din ultimii ani ai clădirii nu s-au mai îngrijit în niciun fel să conserve clădirea, astfel că ea a devenit loc de pripas pentru oameni fără locuinţă şi câini vagabonzi.

Casele Macridescu, de pe strada Cuza Vodă Nr.4-6, au devenit în ultimii ani locuri de pripas pentru cei fără locuinţe, după ce Primăria Focşani s-a grăbit să le retrocedeze fără să utilizeze toate căile de atac.

Imobilele se află într-un stadiu de degradare permanent, iar amenzile date de Direcţia de Cultură proprietarilor actuali pentru a lua măsuri de conservare nu au condus la o schimbare a situaţiei.

Mai nou, Primăria Focşani, prin Comisia de identificare a imobilelor neîngrijite, a început să se aplece mai mult asupra acestui aspect, având la îndemână şi legea privind majorarea impozitelor cu până la 500% pentru imobilele neîngrijite, astfel că în ultimele şedinţe au fost aplicate majorări pentru mai bine de o sută de clădiri. Nu înainte însă ca inspectorii să facă vizite pe teren, în urma cărora au constatat starea jalnică în care se află imobilele monument istoric. Casele se află în proprietatea firmei Exclusive Pro Estate SRL Focşani, aparţinând fiicei omului de afaceri Victor Istrate, consilierul personal pe probleme de sport al primarului Cristi Misăilă.

Inspectorii au întocmit o notă de constatare în care arată că tencuiala a căzut de pe pereţi, acoperişul este deteriorat, la fel şi treptele, iar imobilele nu mai au geamuri şi nici tâmplărie. Proprietarii au fost somaţi să aducă clădirile la un nivel de întreţinere complet diferit, dar pentru că nici acest lucru nu s-a întâmplat municipalitatea a trecut a fapte.

„Având în vedere Raportul de neconformitate din 21.04.2021 şi fişa de evaluare imobil întocmite de comisia pentru efectuarea controalelor şi verificărilor în vederea identificării imobilelor neîngrijite aflate pe raza municipiului Focşani, rezultă că imobilul situat în Focşani, strada Cuza Vodă 4-6, intră în categoria celor neîngrijite. Conform punctajului calculat prin fişa de evaluare menţionată în raportul de mai sus pentru imobilul situat în Focşani, strada Cuza Vodă 4-6, impozitul pe clădire se majorează cu un procent de 300%”, se arată în referatul întocmit de viceprimarul Alexandra Tătaru.

Casele au aparţinut, în urmă cu mai bine de 100 de ani, familiei celebrului medic focşănean Ion Macridescu şi au găzduit evenimente importante din viaţa comunităţii. În imobilul de pe strada Cuza Vodă Nr. 6 a fost primit inclusiv regele Carol al II-lea.

O altă casă monument din Focşani pentru care se propune majorarea impozitului cu 300% este cea de pe strada Titulescu nr.6, aflată în proprietatea societăţii Farm Impex. Acest lucru se va întâmpla în şedinţa ordinară a Consiliului Local Focşani, care va avea loc pe data de 25 noiembrie, când vor fi discutate alte 18 proiecte pe această temă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Impozite de 500% pentru proprietarii caselor de patrimoniu în paragină. Viceprimar: „Focşaniul are o istorie călcată în picioare“

Oraşul unde proprietăţile neîngrijite vor fi supraimpozitate cu 500%

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite