Casa Macridescu, în pericol de a fi demolată. Cine este personajul care vrea să pună buldozerul pe monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea a fost făcută la Primăria Focşani, instituţie care a renunţat extrem de uşor la imobilele de pe strada Cuza Vodă Nr. 4 şi 6.

Cunoscutul afacerist Victor Istrate îşi foloseşte influenţa de consilier pe probleme de sport al primarului Cristi Misăilă pentru un proiect care vizează clădiri monument ale oraşului.

Mai exact, ginerele acestuia, Cristian Marian Cezar, care reprezintă firma Exclusive Pro Estate SRL Focşani, a solicitat de la Primăria Focşani certificat de urbanism pentru desfiinţarea parţială a clădirii Casa Macridescu-Carnabel, de pe strada Cuza Vodă Nr. 6. 

Este vorba despre imobilul devenit în ultimii ani loc de pripas pentru boschetari, după ce Primăria Focşani s-a grăbit cu retrocedarea fără să utilizeze toate căile de atac.

În urmă cu 5 ani, Consiliul Local, prin grupul PSD de atunci, şi-a exprimat dreptul de preemţiune asupra imobilului monument istoric aflat în proprietatea lui Victor Istrate, cumpărător de drepturi litigioase de la moştenitorii familiei Macridescu, care cerea un milion de lei pe construcţie.

"În exerciţiul financiar european 2014-2020 vom putea repara astfel de case monument istoric cu fonduri europene", spunea la momentul respectiv fostul primar Decebal Bacinschi.

Casa se află într-un stadiu de degradare permanent, iar amenzile date de Direcţia de Cultură proprietarilor actuali pentru a lua măsuri de conservare nu au condus la o schimbare a situaţiei. Imobilul face şi obiectul unui dosar în instanţa, cu termen chiar pe 15 mai, în care Inspectoratul Şcolar Vrancea vrea să demonstreze că această casă a fost donată statului de către generalul Macridescu.

În perioada interbelică, clădirea de pe strada Cuza Vodă Nr.  6 a fost sediul Băncii de Scont, care s-a desfiinţat în 1948, prin naţionalizare.

Locuinţa este realizată într-un stil arhitectural românesc cu influenţe ale arhitecturii europene „care prezintă componente decorative exterioare, ancadramente şi ornamente la ferestre şi la intrarea principală, unde s-au derulat evenimente importante din viaţa familiei Macridescu, şi tot aici au avut loc o serie de întâlniri mondene ale societăţii la început de secol XX”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite