FOTO Fata care fură cai din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinela se simte în elementul ei doar când călăreşte  Foto: Ştefan Borcea
Marinela se simte în elementul ei doar când călăreşte  Foto: Ştefan Borcea

Marinela Encea, în vârstă de 16 ani, a fost trimisă în judecată pentru furt, după ce „a împrumutat“ mai mulţi cai pentru a-i călări.

Marinela Encea provine dintr-o familie săracă din comuna vrânceană Tîmboieşti şi a fost crescută doar de tatăl ei, întrucât cea care i-a dat viaţă a murit în urmă cu mulţi ani.

La prima vedere, Marinela este încă un copil scăpat de sub control, care nu face diferenţa între lucrurile legale şi cele ilegale.

Minora a fost trimisă de curând în judecată pentru furt şi va trebui ca pe data de 4 februarie să se prezinte în faţa judecătorilor, după ce a „împrumutat“ cai de la câţiva gospodari pentru a-i călări.

Practic, în trei rânduri, în lunile mai, iunie şi iulie 2012, fata şi-a ales trei bidivii, pe care i-a călărit şi apoi i-a abandonat pe câmp, ulterior aceştia fiind recuperaţi de proprietari.

„Nu i-a furat, ci a vrut doar să-i călărească. Eu am avut cai pe vremuri şi ei i-au plăcut tare mult. Am şi bătut-o pentru faptele astea, m-a făcut de ruşine în sat, dar ce să-i fac? Cum vede un cal, cum îşi pune în gând să-l alerge“, a declarat Vergil Encea, tatăl Marinelei.

Povestea infracţiunii se suprapune peste istoria unei copilării nefericite, în care prietenia cu caii a fost una din puţinele ieşiri din realitate.

De foarte mică, Marinela a învăţat să călărească, în timpul liber sau pentru a munci pământul. Cu toate acestea, din cauza greutăţilor, capul familiei a decis să vândă caii, lucru care a marcat-o şi i-a adus mai târziu necazuri Marinelei.

Îmblânzitoarea de animale

Fata recunoaşte că nu poate să-şi controleze pornirile atunci când vede un cal. Ba mai mult, spune că este expertă în călărie. A făcut şi o demonstraţie în acest sens, cu un cal împrumutat cu acceptul proprietarului, de această dată.

„Nu am ce face, îmi plac caii. Îi îmblânzesc imediat şi nu mi-e frică de ei, indiferent cât ar fi de sălbatici. Mă simt bine când îi încalec şi plec la drum lung. Recunosc că am greşit şi nu o să mai fac“, a spus Marinela Encea.

Pasiunea fetei pentru călărie este confirmată şi de rudele tinerei, dar şi de reprezentanţii Primăriei.

„Îi mângâie, îi îmblânzeşte şi pe urmă se urcă pe ei. S-o vedeţi şi cu câinii cum îi pune cu botul pe labe. Cât ar fi câinii de răi, ea îi potoleşte imediat din cuvinte“, spune Mariana Nicuţu despre fata care îi este cumnată.

„Este pasiunea ei şi ştiu că prin comună a luat cai de la cetăţeni să-i călărească, dar ce să-i faci dacă ei îi place asta? Zici că-i un băiat, nu fată“, precizează şi Costel Tudoroiu, asistent social la Primăria Tîmboieşti. Bărbatul spune că Marinela locuieşte în condiţii sărăcăcioase şi provine dintr-o familie care se descurcă foarte greu.

Tatăl fetei, Vergil Encea, recunoaşte că, într-adevăr, casa stă să se dărâme pe ei şi adaugă că şi-ar dori foarte mult să îi cumpere un cal fiicei lui, dar că nu îşi poate permite un asemenea lux.

În plus, Vergil Encea va trebui să facă faţă şi pretenţiilor băneşti ale proprietarilor cailor furaţi de fiica lui.


Paguba: potcoavele tocite

Unul dintre proprietari a povestit procurorului de caz că Marinela i-a alergat bidiviul zeci de kilometri, cu viteză, până când armăsarului i s-au tocit potcoavele.

El a cerut în instanţă să-i fie plătită suma de 300 de lei, reprezentând contravaloarea transportului calului din locul unde a fost abandonat, plus priponul pe care nu l-a mai găsit.

„Anul trecut au fost înregistrate trei astfel de furturi. De fiecare dată, la sesizările oamenilor, poliţiştii vrânceni au identificat animalele sustrase, care au fost predate persoanelor vătămate din comunele Gugeşti, Bordeşti şi Tîmboieşti“, a spus Bogdan Toader, purtătorul de  cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea.

Dosarul a ajuns la Parchet, iar procurorii au dispus trimiterea fetei în judecată.

„Ce oameni fără suflet! Cum să trimiţi un copil în judecată pentru că astfel de faptă? Oare procurorul care a trimis dosarul în instanţă nu putea găsi o soluţie de împăcare a părţilor? Afară, astfel de copii sunt încurajaţi să facă echitaţie, dar în Vrancea nu avem nici un club de echitaţie. Bine că avem bani de puşcării“, a declarat Sandu Gurguiatu, un cititor al „Adevărul“ din Focşani.

Dacă va fi găsită vinovată, Marinela riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei şi 15 ani.

Vă invităm să accesaţi site-ul focsani.adevarul.ro şi să ne spuneţi părerea dumneavoastră în legătură cu acest caz.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite