FOTO Bani europeni pentru clădiri goale în centrul Focşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrul Focşaniului se găsesc 30 de potenţiale spaţii comerciale de care nu se apropie niciun om de afaceri. FOTO: Ştefan Borcea
În centrul Focşaniului se găsesc 30 de potenţiale spaţii comerciale de care nu se apropie niciun om de afaceri. FOTO: Ştefan Borcea

Un proiect pe fonduri europene, în valoare de zece milioane de euro, trebuia să modernizeze centrul Focşaniului. După doi ani, 30 de spaţii comerciale construite cu o parte din bani stau încă goale.

În urmă cu doi ani, centrul civic al Focşaniului a fost inaugurat în urma unor ample lucrări de modernizare, municipiul beneficiind de un proiect cu fonduri europene în valoare de zece milioane de euro.

O parte din aceşti bani s-au folosit pentru construirea a 30 de spaţii comerciale.

Autorităţile au impus ca destinaţia spaţiilor comerciale să fie de centre meşteşugăreşti, cafenele, librării.

Prin deschiderea acestor spaţii s-ar fi creat în jur de 100 de locuri de muncă. În cei doi ani care s-au scurs de la inaugurarea lucrărilor, investiţia s-a dovedit inutilă: 80 la sută din spaţii sunt închise, întrucât nu s-au găsit afacerişti dispuşi să plătească 15 euro pentru metrul pătrat, pe lună, în condiţiile în care suprafaţa clădirilor este cuprinsă între 35 şi 50 de metri pătraţi.

Primarul, în dispută cu consilierii

„Atunci când s-au construit aceste spaţii, s-a dorit să fie ceva frumos, prin care să se creeze şi locuri de muncă. Nicidecum nu ne-a interesat profitul de pe urma spaţiilor. Am propus scăderea chiriilor, dar consilierii locali se opun acestui lucru. Eu mi-am făcut datoria, dar dacă le mai ţinem închise încă un an nu va fi deloc bine”, a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Unii consilierii spun că preţul nu se poate reduce, pentru că acest lucru i-ar putea deranja pe cei care deja au acceptat să plătească chirie.

„Se produce o stare de inechitate, pentru că sunt deja câteva contracte în derulare cu agenţi economici care au investit importante sume de bani în aceste spaţii, care plătesc o chirie mare, aşa cum s-a stabilit la început. Dacă reducem preţul pentru aceste spaţii, e foarte posibil ca cei care sunt cu chirii mari să ne dea în judecată“, a explicat consilierului local Liviu Oloeriu.

Alţi consilieri sunt, însă, de acord, că, între timp, spaţiile comerciale nefolosite se deteriorează.

„Nu câştigă nici focşăneanul, nici comerciantul, nici Primăria. Este o chestiune atât de simplă, pentru că în Consiliul Local trebuie să cădem de acord să fixăm nişte preţuri accesibile pentru cei care vor să deschidă o activitate. Acele spaţii se deteriorează, sunt în centrul oraşului şi şuieră vântul prin ele“, a declarat consilierul Nicu Tănase.

Între timp, unii agenţi economici care au spaţii închiriate în Piaţa Unirii din Focşani vor să renunţe la contracte, aceştia notificând deja Primăria Focşani.

„Chiria stabilită de Consiliul Local este extrem de mare în relaţie directă cu costurile pe care le-am înregistrat pentru a da spaţiul în folosinţă. Noi am pus uşi, am pus gresie, am făcut racordurile la energie electrică şi apă, iar volumul total al vânzărilor este egal cu costul chiriei. În momentul de faţă, cerem recalcularea chiriei“, a precizat omul de afaceri Ion Martiş, care deţine o cafenea în zonă.

Alte probleme ale proiectului

Spaţiile comerciale neocupate nu reprezintă singura problemă apărută în proiectul de modernizare a Pieţii Unirii.

Lucrarea de mântuială se observă în tot perimetrul din centrul oraşului, unde granitul de proastă calitate s-a spart în multe locuri.

Arhitectul-şef al lucrării a acuzat autorităţile de neprofesionalism. „Totul s-a făcut pe improvizaţie. Potrivit proiectului, dalele de granit erau de două ori mai groase şi trebuiau montate pe nisip, nu pe ciment cum s-a întâmplat. În plus, montatorul a fost foarte prost şi, din cauza asta, s-a ajuns să se umfle pavimentul“, a declarat arhitectul Andrei Mulţescu.

Proiectul în valoare de zece milioane de euro a mai prevăzut şi alte investiţii: reabilitarea Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia“ şi a sălii de spectacole în care a funcţionat fostul cinematograf „Balada“, dar şi construirea unei fântâni arteziene în grădina publică.

Vă mai recomandăm să citiţi

Cade tavanul în pasajul din Piaţa Unirii

Bătaie de joc pe bani publici. Piaţa Unirii, din nou în reparaţii

„Primărie, închiriez spaţiu comercial cu gură de canalizare inclusă!”
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite