FOTO Aprozarul cu legume şi fructe româneşti, reînviat de un tânăr întreprinzător din Focşani. "La mine în magazin fiecare îşi alege produsul dorit"
0
Unitatea unde desface produse agroalimentare are clienţi fideli deja şi îi asigură întreprinzătorului satisfacţia că face o treabă bună.
Un tânăr întreprinzător focşănean i-a luat-o înainte ministrului Agriculturii Petre Daea, care zilele trecute propunea reînvierea magazinelor "Aprozar" şi "Alimentara". Costinel Simionescu are 40 de ani şi de aproximativ doi ani şi-a deschis în Cartierul Bahne un magazin care poartă acel nume cunoscut în perioada de dinainte de 1989, "Aprozar".
Unitatea comercială în care desface produse agroalimentare oferă localnicilor de toate, astfel încât cei care stau în zonă să nu fie nevoiţi să bată drumul până la piaţă. Vorbim de cartof, ceapă, morcov, toate legumele şi fructele, în puţine cuvinte marfă românească de calitate.
Costinel a lucrat mai bine de un deceniu în Spania şi când s-a repatriat în ţară a gândit că această afacere de familie ar putea să-i asigure supravieţuirea, chiar dacă nu a lucrat în domeniu.
"În Spania aprozarele sunt la mare căutare. Acolo am văzut succesul pe care îl au astfel de magazine şi mi-am zis că trebuie să încerc. Am închiriat un spaţiu şi l-am amenajat după cum vedeţi, cu produse româneşti. Clienţii sunt foarte mulţumiţi că au piaţa lângă ei şi s-a creat deja o legătură strânsă între noi. Ei ştiu că la mine fiecare îşi alege produsul dorit pe care să-l pună în coş, iar eu mă străduiesc să le aduc produse cât mai proaspete, la preţul care există şi în piaţă", ne spune Costinel Simionescu.

Fiind vorba de produse perisabile, evident că există şi foarte multe pierderi, dar comerciantul susţine că pune pe primul plan, în relaţia cu clientul, calitatea.
Pe timpul verii, marfa şi-o procură de la producători din cunoscutele bazine legumicole din judeţul Galaţi, precum Matca, Barcea sau Corod, iar toamna se aprovizionează de la legumicultorii din Vrancea, de la Garoafa sau Bizigheşti.
"Am contracte cu producători care vin direct la aprozar cu marfa proaspătă. Este o afacere de familie. Nu se câştigă foarte mult, dar trăim rezonabil de pe urma aprozarului. Mi-a trecut prin minte să mă dezvolt şi să valorific în aprozar roadele pământului cultivat de mine, dar nu am terenul şi nici timpul necesar pentru aşa ceva. În schimb, îi încurajez pe cei care au solarii sau sere să îşi deschidă aprozare", ne mai spune Costinel.
Cât despre iniţiativa ministrului Agriculturii, de a reînvia aprozarele de stat, Costinel nu o vede realizabilă prea curând, şi asta nu din cauza concurenţei, ci mai degrabă din motive care ţin de birocraţia românească.






