Focşani: Adrian Mocanu este maestru al dansului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mocanu este dansator al ansamblului "Ţara Vrancei"
Adrian Mocanu este dansator al ansamblului "Ţara Vrancei"

A fost dansator al ansamblului „Stejărelul" din Pădureni, iar în prezent dansează pe scenele marilor festivaluri din ţară şi de peste hotare alături de „Ţara Vrancei".

Adrian Mocanu a fost atras de lumea artistică de mic copil. La vârsta de zece ani a început să cânte la vioară, îndrumat fiind de învăţătorul său, Constantin Nechifor. În calitate de instrumentist a participat la numeroase spectacole organizate în toate colţurile ţării şi întotdeauna s-a întors acasă cu o diplomă sau cu un trofeu.

Mai citiţi şi: Marinel Marcu le-a predat ortodoxia americanilor

„Cântam la vioară cu o plăcere de nedescris. Deşi eram doar un copil, eram foarte conştiincios şi de fiecare dată mergeam cu drag la orele de repetiţie cu domnul învăţător. Vioara este instrumentul meu de suflet", povesteşte Adrian.

După ce timp de patru ani s-a dedicat muzicii instrumentale, Adrian Mocanu s-a reprofilat şi s-a apucat de dansul popular, pe care parcă îl avea în sânge.

Sub îndrumarea instructorului de dans, Valeriu Romaşcu, a învăţat paşii într-un timp record, pentru ca în câteva luni să devină membru al ansamblului „Stejărelul" din Pădureni, localitate de lângă Vaslui.

„Alături de ansamblul „Stejărelul" am avut ocazia de a participa la câteva emisiuni de muzică populară, difuzate pe posturi naţionale de televiziune. De asemenea, am dansat la festivaluri de folclor organizate în toate oraşele ţării: Iaşi, Bucureşti, Vaslui, Târgu Mureş şi multe altele. Tot alături de acest anbsamblu, am avut şansa de ajunge şi pe scena unui spectacol din Austria", rememorează dansatorul.

Acum, dansator la Ansamblul „Ţara Vrancei"

Adrian Mocanu şi-a dorit foarte mult ca pasiunea pentru dansul popular să se transforme într-o carieră de succes. De aceea, a acceptat propunerea maestrului coregraf, George Ilaşcu, de a veni la Focşani şi de a se alătura ansamblului „Ţara Vrancei". Acum, dansatorul este elev în clasa a doisprezecea la Liceul „Valeriu D. Cotea", dar şi angajat al ansamblului.

A ajuns la stadiul în care nu mai are emoţii pe scenă şi dansează cum poate el mai bine pentru a încânta publicul şi pentru ca el însuşi să fie mulţumit de prestaţia sa. Aşteaptă cu nerăbdare spectacolele şi festivalurile de muzică populară, deoarece are posibilitatea de a călători, de a vedea locuri frumoase, de a cunoaşte oameni noi.

„Alături de ansamblul „Ţara Vrancei" am participat la foarte multe spectacole desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate. În Italia, Grecia, Praga, peste tot am fost primiţi cu mulltă bucurie de către public. Toată munca noatră este pentru iubitorii de folclor, pe care îi mai facem să uite de griji cu dansurile şi cântecele noastre", spune Adrian Mocanu.

Întrebări şi răspunsuri

1.De unde pasiune pentru dansul popular?

Părinţii mei au fost cei care m-au îndrumat spre lumea dansului. Tocmai de aceea le mulţumesc că întotdeauna m-au susţinut şi m-au ajutat să-mi pun bazele unei cariere în acest domeniu. De fapt, întrega familie mi-a fost alături şi toţi s-au bucurat de realizările mele legate de dans.

2.Ce proiecte de viitor ai?

Vreau să termin cu bine liceul şi să iau examenul de bacalaureat cu o notă onorabilă. Apoi, îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul unei universităţi private din Focşani tocmai pentru a putea rămâne alături de ansamblul „Ţara Vrancei".

Ce-i place

Îmi place foarte mult să citesc, să călătoresc, să cunosc alţi oameni şi alte locuri să învăţ cât mai mult lucruri noi, să ştiu câte puţin din toate domeniile. Îmi place la nebunie să conduc maşina, să ies cu prietenii prin cluburi, să mă distrez, să mă bucur de viaţă. Şi, nu în ultimul rând, îmi place să fiu parolist şi punctual.

Ce nu-i place

Nu-mi place, dar deloc, să fiu cicălit. Detest persoanele care vorbesc mult, prost şi fără rost, oamenii falşi şi mincinoşi. Nu-mi place să fiu singur, ci împreună cu prietenii şi familia.

Profil :

Născut. 15 martie 1988, Vaslui
Studii. Liceul „Valeriu D. Cotea"
Ocupaţie. Elev
Familie. Patru fraţi

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite