Film documentar despre monumentele dacilor din Italia, realizat de doi vrânceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Lupu şi Vasile David sunt doi vrânceni plecaţi de mulţi ani din ţară şi foarte implicaţi cu proiecte în comunitatea românilor din Italia.

Stabilit de 17 ani în Italia, focşăneanul Marius Lupu, în vârstă de 41 de ani, este un pasionat al artei fotografice şi filmului, dar şi al istoriei românilor. În acest răstimp, de când se află în Peninsulă, a vizitat toate muzeele şi obiectivele turistice, ocazie cu care aflat că în capitala Italiei sunt mai multe monumente ridicate în cinstea dacilor, altele decât scenele celebre de pe Columna lui Traian.

Prin urmare, de aici şi până la ideea realizării unui film documentar nu a fost decât un pas, pe care l-a gândit şi îl va realiza împreună cu Vasile David, scriitor şi cantautor.

”Am căutat colaboratori, mă ajută câţiva prieteni. Am văzut statui în diferite muzee, am descoperit multe lucruri interesante, multe evenimente din istoria comună româno-italiană. Filmul va avea circa 45-50 de minute şi la fiecare obiectiv vom căuta să avem un istoric care să ne prezinte povestea acelei statui. Sper să reuşesc să-l termin în luna mai şi să-l prezint, în premieră, la Academia di Romania din capitala Italiei”, declara Marius Lupu (foto jos).

image

Primele filmări ale documentarului au fost realizate la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, la realizarea acestuia dându-şi concursul scriitorul Petre Crăciun.

Ieri am filmat pentru un documentar dedicat statuilor ridicate în cinstea dacilor la Roma. Ştiaţi că există opt astfel de statui? Eu am vorbit despre războaiele daco-romane şi despre existenţa în România, la Muzeul Naţional de Istorie, a unei replici a Columnei lui Traian. Copii după cele 124 de scene ale Columnei au fost realizate între anii 1939-1943, graţie arheologului Emil Panaitescu, pe atunci şeful Şcolii Române de la Roma. Ele au putut fi văzute la Muzeul Naţional de Istorie a României din anul 1972", a spus profesorul Petre Crăciun (foto jos).

image

Potrivit realizatorilor documentarului, săptămâna viitoare încep filmările la Roma, filmul urmând a fi realizat atât în limba italiană, cât şi în limba română.

Filmul documentar ”Statuile dacice la Roma” va fi realizat atât în limba română cât şi în limba italiană.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite