Fermier din Vrancea despăgubit pentru animalele mâncate de urs și de lupi. Suma primită este de 56.000 de lei

0
Publicat:

În Vrancea s-a înregistrat cel mai grav atac din ultimii ani produs de animalele sălbatice, în condițiile în care numărul urșilor a crescut exponențial și sunt amenințate inclusiv gospodăriile populației.

Lupi în haită SURSA ANPR
Lupi în haită SURSA ANPR

Proprietarul unei stâne din comuna vrânceană Bârsești s-a trezit că ursul a făcut ravagii în turma sa de animale.

Nu mai puțin de 106 oi, dar și câteva capre au fost omorâte într-o singură noapte de urs și de lup.

S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, la o stână situată în apropierea pădurii, acolo unde ursul a intrat ca pe moșia sa, a distrus gardul unde se aflau animalele și a înșfăcat mai multe oi.

Restul de animale, speriate, au luat-o la sănătoasa, în pădure, acolo unde au fost așteptate de lupi, care au avut parte de un festin.

Proprietarul animalelor a realizat ce s-a întâmplat abia dimineață, atunci când a mers la stână și a chemat autoritățile. A doua zi s-a constitut o comisie formată din reprezentanți ai primăriei, Agenției de Protecția Mediului, Gărzii Forestiere, de la Fauna Cinegetică, pentru evaluarea pagubelor.

„Au fost ucise 106 oi, toate femele cu vârstă cuprinsă între 3 și 8 ani și opt capre, de asemenea femele toate. Comisia a decis ca proprietarul să fie despăgubit cu suma de 56.200 de lei, bani care urmează să fie aprobați și acordați de către autoritatea națională de mediu, conform legii", a declarat pentru „Adevărul“ Ionică Cherciu, șeful Gărzii Forestiere Vrancea.

De menționat că proprietarul are înregistrate în exploatația sa peste 850 de oi și 90 de caprine, împărțite la mai multe stâne de pe raza comunei.

Este cel mai grav incident din ultima perioadă. Problema apariţiei urşilor în zonele locuite de oameni continuă să fie de actualitate, iar situaţia evoluează de la o zi la alta şi tinde să devină periculoasă.

Oamenii spun că exploatarea masivă a pădurilor e principala cauză. „S-au înmulţit şi urșii, dar habitatul lor e grav afectat. Munţii Vrancei sunt împânziţi de drumuri forestiere şi goliţi de păduri, se vede simplu pe Google Earth”, spune un localnic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite