Un fermier din Apuseni a filmat ursul care a dat iama în animalele sale: „Șapte au fost mâncate și ursul e tot în viață”

0
0

Un urs de mari dimensiuni face ravagii printre animalele domestice deținute de fermierii din zona comunei Meteș din Munții Apuseni. 

Ursul filmat după ce a ucis o vacă FOTO Traian Ursaleș
Ursul filmat după ce a ucis o vacă FOTO Traian Ursaleș

Unul dintre aceștia a pus camere de supraveghere și a filmat ursul în timp ce îi ucidea animalele. În total, șapte animale ar fi fost ucise de urs. Unele au fost mâncate, altele au fost abandonate.

„Șapte au fost mâncate și ursul e tot în viață. Că la noi în România ursul e mai valoros decât omul. Avem jumătate din numărul urșilor din UE și tot nu se dă drumul la împușcarea urșilor. M-am scârbit de legile astea tâmpite din Romania. M-am saturat să vezi cum îți omoară ursul animalele în fața ta și nu poți face nimic. Poate merg urșii în Parlament. Atunci poate se vor împușca”, a susținut Traian Ursaleș, fost primar al comunei Meteș și fermier.

Recent, un alt urs a făcut prăpăd în zona comunei Bucium, tot din Munții Apuseni. Animalul sălbatic a ucis un număr de nouă vaci în cursul acestei veri.

„Cele mai grase și frumoase sălbăticiuni cred că se află la Bucium, Alba zona Conțu Vîlcoi. Au trăit bine vara asta, au mâncat 9 animale, 8 de la mine și 1 de la altcineva. Chiar protejăm animalele, le asigurăm și hrana!!!”, a transmis Vasile Morariu, viceprimarul comunei Roșia Montană. 

Autoritățile locale au fost la fața locului și au inițiat demersuri pentru a obține autorizație de recoltare sau relocare a animalului sălbatic. Ursul a fost văzut de mai multe ori pe teritoriul comunei de către localnici.

Potrivit legislației, „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia.  

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite