Cum au ajuns asigurările obligatorii în caz de dezastre naturale să fie benevole la români. Protecţia financiară, marea necunoscută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din cinci locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor în România FOTO: Ştefan Borcea
Una din cinci locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor în România FOTO: Ştefan Borcea

Mai puţin de 20% dintre români şi-au asigurat locuinţele în caz de dezastru, respectiv cutremur, inundaţii, alunecări de teren, ceea ce înseamnă că doar o locuinţă din cinci poate primi  despăgubiri în caz de calamitate.

De cel puţin zece ani, mai exact din 2008, toate persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate construcţii cu destinaţia de locuinţă, indiferent că sunt din mediul rural sau urban, sunt obligate de lege să încheie o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). Acest tip de poliţă reprezintă asigurarea locuinţelor în caz de cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii.

În ciuda faptului că există o lege cu caracter obligatoriu, ea nu este respectată nici de marea majoritate a românilor, dar nici de către cei care ar trebui să vegheze la aplicarea ei.

Potrivit Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, gradul de cuprindere în asigurare obligatorie în România era la începutul acestui an de doar 19,28%, ceea ce înseamnă că la nivel naţional doar puţin peste 1,7 milioane de locuinţe erau asigurate printr-o poliţă PAD.

Acest lucru înseamnă că doar o locuinţă din cinci poate primi  despăgubiri în caz de calamitate. Cum era de aşteptat, 75% din poliţe au fost încheiate în mediul urban, unde veniturile sunt ceva mai mari şi doar 25% în rural.

Românii nu au însă cultura asigurărilor şi au fost încurajaţi şi de autorităţi în acest sens, pentru că ori de câte ori în ţara noastră a existat o catastrofă a venit statul şi a construit locuinţe celor rămaşi pe drumuri, din banii bugetului naţional.

Lipsă de informare

Or logica după care funcţionează asigurarea obligatorie a locuinţelor nu este aceasta, ci de a se crea acel fond special pe care firmele de asigurări să-l poată distribui după nevoi în caz de catastrofe, aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată.

”Obiectivul nostru major este să creştem gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinţei în România, ceea ce face ca orice creştere să fie importantă . Pe de o parte, există o lipsă acută de informare la nivelul populaţiei cu privire la domeniul asigurării, care vine din inexistenţa educaţiei financiare timpurii. Se tot spune că această educaţie ar trebui să înceapă cât mai devreme şi ar trebui să începem odată să ne educăm copiii în acest sens, pentru că această educaţie se face în timp ”, spune Nicoleta Radu, director general la PAID România.

Anul trecut, în România, asiguratorii au achitat despăgubiri de aproape un milion de euro, adică extrem de puţin, tocmai din acest motiv, că oamenii nu au înţeles suficient care este beneficiul legii.

O poliţă PAD costă 20 de euro/an, adică mai puţin de 100 de lei, pentru locuinţele de tip A construite din beton armat, metal, lemn, cărămidă, piatră, în acest caz suma maxima asigurată fiind de 20.000 de euro.

Mai există însă şi poliţia de 10 euro, de tip B cum i se mai spune, care se potriveşte în special pentru casele de la ţară, vorbim de imobilele construite din chirpici. Aici suma asigurată este de 10.000 de euro.

Prin lege, cei care ar trebui să-i sancţioneze pe oameni pentru nerespectarea acestei obligaţii sunt primarii. Aceştia însă ezită să o facă, din motive lesne de înţeles, întrucât marea masă a electoratului lor se regăseşte şi aici.

Foarte puţini dintre ei au demarat acţiuni de sancţionare, iar unii s-au limitat la notificarea oamenilor, prin folosirea poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul evidenţei persoanelor.  Amenda pentru neîncheierea unei poliţe PAD este de la 100 la 500 lei.

„Există clar o lipsă de informare la nivelul autorităţilor dar şi o lipsă de responsabilitate şi responsabilizare a autorităţilor locale. Nu încerc să dau vina pe ele, dar este clar că, dacă suntem parteneri cu toţii în această lege, ar trebui să încercăm să punem în mişcare acest mecanism de asigurare, de protecţie financiară, care este un mecanism foarte util, dar pe care trebuie să-l înţelegem înainte de orice şi pe care trebui să ni-l asumăm”, spune Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

Vă recomandăm să mai citiţi:

De ce trebuie să-ţi asiguri locuinţa? Ce beneficii ai şi de ce riscuri eşti protejat?

Cum închei o asigurare de locuinţă? Cât costă şi cum primeşti despăgubirea?

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite