Concurs de scriere creativă pentru copiii de la sate. "Căutăm scriitorii şi jurnaliştii de mâine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concusul este destinat copiilor de la sate
Concusul este destinat copiilor de la sate

Echipa „c@rte în sate” lansează cea de-a II-a ediţie a Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărţilă (ne) scriu” care şi-a propus să-i valorizeze pe elevii vrânceni cu aptitudini literare şi artistice.

Ediţia de anul acesta se va desfăşura până pe 20 septembrie 2021 şi va avea ca temă cartea şi copilăria la sat. În această perioadă, copiii  pot trimite texte de ficţiune în proză (poveşti, naraţiuni, scrisori) despre copilăria pe uliţă, poveşti adevărate despre ei sau din satele lor ori pot scrie compuneri prin care să promoveze lectura şi cultura scrisă în cadrul proiectului cultural „c@rte în sate”.

Concursul de scriere creativă este destinat elevilor din clasele I-VIII, care sunt invitaţi să scrie texte creative de maximum 40 de rânduri, de mână, sau 1,5 file dactilografiate, în Times New Roman, corp 14, cu diacritice.

O secţiune specială, intitulată Poveşti desenate, este dedicată copiilor cu cerinţe speciale, care nu au capacitatea de a se exprima bine în scris dar care ne pot trimite poveştile lor pe adresa concursului, utilizând diferitele forme de artă pe care le stăpânesc.

“Echipa lui Cărţilă” aşteaptă scrisorile participanţilor fie pe adresa de email carteinsate@gmail.com, într-un document Word, fie prin poştă pe adresa Focşani, judeţul Vrancea, str. Cuza Vodă nr. 22, ap. 1, cod postal 620036. Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învăţător/bibliotecar sau a unui părinte. În cazul copiilor de clase primare, sunt acceptate şi creaţii de grup, sub coordonarea unui cadru didactic.

Fiecare lucrare trebuie să aibă ataşată şi o scurtă prezentare a autorului (nume complet, vârstă, şcoală, pasiuni şi un număr de telefon pentru contact). Ediţia 2021 se derulează sub patronajul lui Cărţilă, „spiritul cărţilor de poveşti” din programul c@rte în sate, ai cărui voluntari povestaşi străbat judeţul Vrancea cu Caravana de lectură şi îi încurajează pe copii să citească şi să lupte pentru un viitor mai bun. Anul acesta a fost aleasă o temă care să pună în valoare anii copilăriei petrecuţi în sate, precum şi dorinţa copiilor de cunoaştere şi de cucerire a lumii, în ciuda tuturor dificultăţilor şi discriminărilor la care sunt supuşi adesea copiii din mediul rural. Tema ediţiei vrea să sublinieze, totodată, importanţa cărţilor şi a lecturii în creşterea şi dezvoltarea tinerei generaţii şi este conectată cu tema generică „Anul utilizatorului de bibliotecă în judeţul Vrancea”, patronată de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, partener al proiectului cultural c@rte în sate.

concurs scriere creativa copii

„Concursul de scriere creativă pentru copiii din sate a fost lansat de Asociaţia „Eu, tu şi ei” din dorinţa de a-i încuraja pe copii să se exprime creativ în scris. Dacă în ediţia de anul trecut copiii au putut scrie despre nevoia de a avea cărţi relevante şi biblioteci deschise în sate, anul acesta micii prieteni ai cărţii îşi pot valorifica talentul literar scriind despre viaţa la ţară, cu toate provocările ei din aceste vremuri dificile. În ediţia din “anul pandemiei” am fost uimiţi să vedem cum copiii şi adolescenţii colorează pentru noi un orizont literar proaspăt, promiţător şi plin de idei măreţe, aşa că am decis să continuăm acest proiect şi să le dăm posibilitatea tuturor copiilor din mediul rural vrâncean să ne scrie. Îi încurajez pe elevi să se aşeze la masa de scris şi să îşi exprime părerile, dorinţele şi aspiraţiile în mod creativ, aşa cum gândesc şi visează ei. Literatura, ca orice formă de artă, înseamnă talent, dar acesta trebuie cultivat, încurajat, exersat. De aceea vreau să subliniez aici şi rolul profesorilor, învăţătorilor, bibliotecarilor din sate şi al îndrumătorilor care trebuie să îi încurajeze pe copii să scrie şi să se remarce astfel prin creaţiile lor. Credem cu adevărat că cei mici pot deveni nişte Schimbă-lume prin intermediul scrisului, pot începe să compună şi să îşi cultive creativitatea pentru a deveni scriitorii, jurnaliştii, poeţii sau scenariştii de mâine”, spune Silvia Vrînceanu Nichita, coordonator al proiectului „c@rte în sate”:

Membrii juriului din cadrul Concursului de scriere creativă „Prietenii lui Cărţilă (ne) scriu” vor fi anunţaţi pe pagina de Facebook „c@rte în sate” în curând. În evaluarea materialelor primite, juriul va pune accent în timpul jurizării pe:
- promovarea exprimării clare, coerente şi corecte în limba română;
- scriere îngrijită, caligrafică;
- limbaj expresiv, elevat;
- crearea unor scrieri originale, creative, plăcute la citit;
- exprimarea emoţiilor, în mod creativ, prin raportare la textul literar;
- cultivarea atitudinii civice a copiilor.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la începutul lunii octombrie 2021, departajarea urmând să fie făcută pe nivele de studiu, primar şi gimnazial. Pe lângă cărţi, agende în care să îşi cultive pasiunea pentru scris şi alte obiecte surpriză,
autorii celor mai interesante poveşti vor avea posibilitatea să participe la un atelier de scriere creativă prin intermediul căruia îşi pot şlefui abilităţile de scriere. Se vor mai acorda un premiu de popularitate şi unul de originalitate. Cele mai reuşite lucrări vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului cultural „c@rte în sate” şi pot intra în cursa pentru premiul de popularitate, care va fi acordat la jumătatea lunii octombrie 2021. Participantul care a obţinut cele mai multe like-uri/comentarii la lucrarea sa va avea şansa să primească din partea Asociaţiei „Eu, tu şi ei” o donaţie de cărţi pentru biblioteca şcolii sau pentru biblioteca satului. Premiul de originalitate va fi acordat în funcţie de decizia juriului, iar câştigătorul va avea ocazia de a-i invita pe povestaşii „c@rte în sate” cu Caravana de lectură la el în comunitate.

Concursul de scriere creativă este susţinut de Asociaţia „Eu, tu şi ei” şi este coordonat de Silvia Vrînceanu Nichita, fondatorul proiectului „c@rte în sate”. Proiectul îşi propune să îi apropie pe copii de cultura scrisă şi de carte şi să le stimuleze apetitul pentru lectură şi cunoaştere. Concursul face parte din proiectul c@rte în sate. Valiza cu poveşti şi este cofinanţat de AFCN, în cadrul ariei Promovarea Culturii Scrise, având ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea şi Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Dacă doriţi mai multe informaţii sau vreţi să vă implicaţi ca voluntari sau donatori în proiectul
de literaţie „c@rte în sate”, sunaţi la numărul de telefon 0744217031 sau scrieţi la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com. Acest proiect cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este
responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Vă mai recomandăm:

Viitorii scriitori şi jurnalişti, căutaţi printre copiii de la ţară. „Un copil, un stilou, o foaie de hârtie… restul e poveste”

Colectă de carte, jocuri şi rechizite pentru copiii din satele uitate ale Vrancei. "Pandemia ne uneşte pentru a face lumea din jur un pic mai bună pentru copii"
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite