Viitorii scriitori şi jurnalişti, căutaţi printre copiii de la ţară. „Un copil, un stilou, o foaie de hârtie… restul e poveste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa ”c@rte în sate” lansează o nouă provocare pentru copiii din satele vrâncene: Concursul de creaţie literară ”Prietenii lui Cărţilă (ne) scriu”, derulat în perioada 1– 15 octombrie 2020.

Cu toate că ne aflăm într-un context pandemic, proiectul cultural c@rte în sate şi-a continuat şi anul acesta misiunea de a-i apropia pe copii de carte şi de lectură.

Odată cu intrarea în linie dreaptă a noului an şcolar, Asociaţia “Eu, tu şi ei” vine cu un element de noutate: un concurs de scriere creativă destinat elevilor din clasele I-IV, respectiv V-VIII. 

În perioada 1 – 15 octombrie 2020, copiii pot trimite texte în proză (poveşti, naraţiuni, scrisori) despre importanţa cărţilor şi a lecturii, despre nevoia de biblioteci bine utilate în mediul rural prin două mijloace: fie pe adresa de email carteinsate@gmail.com, fie prin poştă pe adresa Focşani, str. Cuza Vodă nr. 22, ap. 1. Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învăţător/bibliotecar.

Concursul este dedicat în special copiiilor din comunele Andreiaşu de Jos, Chiojdeni, Gura Caliţei, Homocea, Jitia, Nereju, Păuleşti, Poiana Cristei, Reghiu, Rugineşti, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vrâncioaia, Vizantea – Livezi şi Vulturu, care au fost străbătute de Caravana de lectură pentru copiii din sate. Sunt bineveniţi şi copiii din alte sate deoarece Cărţilă, “spiritul cărţilor” din proiectul c@rte în sate, este dornic de a-şi face noi prieteni şi îi aşteaptă pe toţi cu cărţile deschise.

"Aflat la prima ediţie, Concursul de creaţie literară ”Prietenii lui Cărţilă (ne) scriu” îşi propune să scoată la lumină copiii talentaţi din sate, să îi încurajeze să transmită lumii dorinţele şi aspiraţiile lor prin intermediul scrisului. Astfel, îi încurajăm pe elevii din clasele I-VIII să ne împărtăşească ideile lor legate de importanţa cărţii, lecturii şi a bibliotecilor în sate, să fie nişte “Schimbă-Lume” şi să încerce să schimbe lumea din jur folosindu-se de puterea scrisului. Concursul îi încurajează pe elevi să fie curajoşi, să citească mai mult, să gândească critic, să îşi exprime părerile, dorinţele, aspiraţiile în mod creativ.  În acelaşi timp, promovăm exprimarea clară, coerentă şi corectă, scrierea caligrafică, limbajul expresiv, umorul, prin crearea unor scrieri inedite, originale", spune Silvia Nichita, coordonator al proiectului c@rte în sate:

Membrii juriului din cadrul Concursului de creaţie literară ”Prietenii lui Cărţilă (ne) scriu” sunt voluntari-povestaşi ai echipei c@rte în sate, profesori de limba şi literatura română, bibliotecari şi alţi oameni din domeniul comunicării, care vor fi anunţaţi pe pagina de Facebook c@rte în sate.

Imagine indisponibilă

În evaluarea materialelor primite, juriul va pune accent în timpul jurizării pe:
- promovarea exprimării clare, coerente şi corecte în limba română;
- scriere îngrijită, caligrafică;
- limbaj expresiv, elevat;
- crearea unor scrieri originale, creative, plăcute la citit;
- exprimarea emoţiilor, în mod creativ, prin raportare la textul literar;
- cultivarea atitudinii civice a copiilor.

Participanţii trebuie să scrie un text de maxim 40 de rânduri, de mână sau la calculator (1,5 file dactilografiate, Times New Roman, corp 14, cu diacritice) în care să se folosească de cuvinte din câmpurile semantice ale cărţii, ale lecturii, ale bibliotecii. Tema lucrărilor poate fi nu numai importanţa cărţilor şi a lecturii, ci şi necesitatea de a avea biblioteci vii în sate. Aceste lucrări nu sunt validate dacă nu au ataşate şi o scurtă prezentare despre fiecare participant în parte (nume, vârstă, şcoală, pasiuni şi un număr de telefon pentru contact).

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe data de 20 octombrie 2020, acordându-se câte trei premii pentru fiecare categorie, respectiv ciclul primar şi ciclul gimnazial. Aceste premii constau în cărţi, stickere de promovare a lecturii, semne de carte, agende în care participanţii să îşi cultive pasiunea pentru scris, dar şi alte obiecte-surpriză. Pe lângă aceste premii, se vor mai acorda un premiu de popularitate şi unul de originalitate.

Lucrările vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului cultural ”c@rte în sate”, respectiv blogul www.vranceaaltfel.ro, şi pot intra în cursa pentru premiul de popularitate, care va fi acordat tot pe data de 30 octombrie 2020. Participantul care a obţinut cele mai multe like-uri/comentarii la lucrarea sa va avea şansa să primească din partea Asociaţiei ”Eu, tu şi ei” o donaţie de cărţi pentru biblioteca şcolii sau pentru biblioteca satului.

Premiul de originalitate va fi acordat în funcţie de decizia juriului, iar câştigătorul va avea ocazia de a-i invita pe povestaşii ”c@rte în sate” cu Caravana de lectură la el în comunitate.

Concursul de scriere creativă este susţinut de Asociaţia "Eu, tu şi ei" şi Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune şi este coordonat de Silvia Vrînceanu Nichita, fondatorul proiectului c@rte în sate. Partenerii tradiţionali ai proiectului sunt Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Proiectul “Ateliere de poveşti pentru copiii din satele marginalizate”, organizat în cadrul programului cultural c@rte în sate, este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul are ca scop apropierea copiilor de cultura scrisă şi de carte şi să le stimuleze apetitul pentru lectură şi cunoaştere. Dacă doriţi mai multe informaţii sau vreţi să vă implicaţi ca voluntari sau donatori în proiectul c@rte în sate, sunaţi la numărul de telefon 0744217031 sau scrieţi la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite