Ce se întâmplă de Zilele Europene ale Patrimoniului la Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateneul Popular Foc;ani
Ateneul Popular Foc;ani

Zilele Europene ale Patrimoniului (Z.E.P.) se organizează în fiecare an, în septembrie, în întreaga Europă, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi Comisiei Uniunii Europene, evenimentele culturale organizate în vederea promovării patrimoniului universal adresându-se tuturor cetăţenilor.

Tema din acest an sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în cadrul ediţiei a XXIV-a Zilelor Europene ale Patrimoniului este:
“Rolul determinant al comunităţilor locale în activitatea de definire şi protejare a patrimoniului cultural”.
         

În municipiul Focşani evenimentele culturale ce se vor organiza sub egida  Zilelor Europene ale Patrimoniului vor debuta în data de 15 septembrie 2016.
Astfel, Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi Muzeul Vrancei organizează:

Joi, 15 septembrie 2016, ora 11.00, la sediul central din str. Mihail Kogălniceanu, nr.13, etaj:
• Expoziţie de carte veche “Cărţi de patrimoniu în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu Vrancea ”. Vor fi descrise şi expuse  cele trei exemplare din colecţiile de carte veche, clasate în categoria Fond a patrimoniului cultural naţional mobil: Carte folositoare de suflet, despărţită în trei părţi, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1819; Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuinţarea româneştii tinerimi, tipărituri la Mitropolia Iaşi, la 1824; Ceaslov, tipărit la Iaşi, la Mitropolia Moldovei, în anul 1846. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 16 septembrie ora 13.00, după care poate fi vizualizată pe site-ul bibliotecii.

Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Cultural Vrancea organizează:
Joi, 15 septembrie 2016, la Galeriile Centrului Cultural Vrancea, din bd. Gării, nr. 8, Focşani:
• “Expoziţie de artă populară”; obiectele care vor alcătui expoziţia sunt realizate de elevii claselor externe de artă populară din judeţ, îndrumaţi de meşteri populari cu rol important în comunităţile din care fac parte.

Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” organizează:
Vineri, 16 septembrie 2016, ora 12.00, în foaierul Ateneului Popular:
• Expoziţie foto-documentară “Monumente Istorice din Municipiul Focşani-monumente de arhitectură, lăcaşuri de cult, monumente memoriale”. Vernisajul va avea loc vineri 16 septembrie 2016, ora 12.00.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, în colaborare cu Asociaţia “VeloPower”, Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Municipiului Focşani, parteneri Muzeul Vrancei, Primăria Comunei Soveja, Ansamblul Folcloric Profesionist “Ţara Vrancei” organizează:

  Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 
• Turul de ciclism “Mausolee pe bicicletă”, ediţia a II-a, pe traseul Mausoleul Mărăşeşti-Mausoleul Soveja şi retur. Cu această ocazie Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea se va implica direct în campania “Brâncuşi este al meu”.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite