Cardul de sănătate se blochează în fiecare vineri. Medicii şi farmaciştii din Vrancea  suspectează că statul face economii în sănătate pe seama bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii au luat cu asalt casa de Asigurări
Medicii au luat cu asalt casa de Asigurări

Reprezentanţii medicilor şi farmaciştilor din Vrancea au venit joi, 1 octombrie, cu jalba în proţap la casa Judeţeană de Asigurări, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de nefuncţionalitatea cardului de sănătate.

Circa 20 de medici de familie şi farmacişti din Focşani s-au strâns dimineaţă la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate, să reclame modul defectuos în care funcţionează cardul naţional de sănătate.

Ei sunt nemulţumiţi de frecventele blocaje ale funcţionării Sistemului Informatic Unic Integrat pe cardul de sănătate, blocaj care face imposibilă eliberarea de reţete medicale către pacienţi.

Iar acest lucru se întâmplă mai ales în zilele de vineri, motiv pentru care au botezat această zi "vinerea neagră" din sănătate.

2

Faptul că acest lucru se întâmplă doar vinerea, înainte de weekend, îi face să se întrebe dacă nu cumva sistemul a fost gândit intenţionat să se strice, astfel încât să nu se valideze reţetele în termenul legal de 72 de ore, astfel încât să se facă economii pe spatele bolnavilor.

„Sunt blocaje foarte frecvente pe ale funcţionării SIUI pe segmentul de card în special. Am înţeles că orice lucru merge mai greu la început, dar sunt deja cinci luni şi sistemul nu dă semne de îmbunătăţire, ci dimpotrivă. Vinerea nu putem lucra. Nu ştim dacă această zi este aleasă intenţionat, că trec cele 72 de ore şi serviciile nu mai pot fi validate şi în acest fel se face economia de servicii pe care o clamează preşedintele CNAS. Sau poate softiştii de la CNAS nu lucrează vinerea şi atunci nu mai venim nici noi la lucru. Eu cred că sunt depăşite capacităţile, caracteristicile tehnice”, a precizat dr. Cristina Ducan.

1

Reprezentanţii medicilor şi farmaciştilor au mai spus că trebuie găsită o soluţie alternativă la acest sistem, astfel încât pacienţii să nu mai fie puşi pe drumuri şi să nu mai existe această tensiune, în condiţiile în care de cinci luni, de când a fost introdus sistemul, lucrurile nu evoluează.

Medicii au cerut explicaţii de la directorul CAS Vrancea şi în legătură cu economiile care s-au făcut prin introducerea cardului şi au aflat cu întristare că sumele nu rămân în judeţ, ci merg direct la Bucureşti.

Mihai Copaci, şeful Casei de Asigurări Vrancea, nu a putut să-i ajute foarte mult pe nemulţumiţi, preluând doar doleanţele lor şi promiţându-le că o să primească un răspuns cât mai curând.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite