Americanii caută petrol în Vrancea, folosind tehnologie 3D. Cercetările arată că în zona Adjud există zăcăminte importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prospecţiunile vor dura patru luni FOTO: SC Prospecţiuni SC (facebook)
Prospecţiunile vor dura patru luni FOTO: SC Prospecţiuni SC (facebook)

Una dintre cele mai puternice companii americane, Hunt Oil, prin subsidiara sa din România, vrea să exploateze resursele de hidrocarburi din Vrancea.

Compania americană Hunt Oil Company of Romania SRL caută petrol şi gaze, iar metoda de lucru folosită va fi prin prospecţiune seismică 3D în zona Adjud, pe o suprafaţă de aproximativ 170 de km pătraţi, care cuprinde patru localităţi din judeţul Bacău şi alte patru din Vrancea.

Investiţia este cifrată la aproximativ şapte milioane de euro iar lucrările vor fi efectuate de SC Prospecţiuni SA, care este prestator de servicii contractuale pentru Hunt Oil Company of Romania SRL.

Metoda utilizată în acest proiect este extrem de avansată ca tehnologie şi presupune, potrivit reprezentanţilor firmei care fac prospecţiuni,  generarea la suprafaţa solului a unor unde elastice care, după ce se propagă în subsol, se întorc prin reflexie şi sunt înregistrate cu senzori ultrasensibili.

petrol

„Generarea undelor elastice se face prin detonare controlată, fie prin vibrare controlată. Detonarea controlată se face în găuri executate cu burghie manuale sau mecanice, instalate pe tractoare agricole de mici dimensiuni. În găuri se introduce materia explozivă, se astupă cu material mărunţit şi apoi se acţionează sistemul care produce detonarea. Vibrarea controlată se realizează cu vehicule tip vibroseis echipate cu o placă metalică centrală acţionată hidraulic. Aceasta se amplasează pe sol, vibrează câteva secunde, după care placa se ridică şi vehiculul se deplasează la următorul punct de generare”, precizează Elena Drug, responsabil în relaţia cu autorităţile din partea SC Prospecţiuni.

Potrivit autorităţilor locale, munca în teren va începe după identificarea şi notificarea proprietarilor terenului, pentru a pune în aplicare prevederile  din Legea petrolului privind dreptul de servitute legală. Cercetările de până acum au arătat că sub pământ există surse de materii prime. Prospecţiunile vor dura aproximativ patru luni de zile, iar de pe urma acestora urmează să beneficieze şi comunitatea locală, respectiv sponsorizări pentru dotarea şcolilor.

3

“Sub nicio formă nu se caută gaze de şist. Doar petrol şi gaze naturale. Ceea ce vor să facă ei nu e un lucru rău şi nu ne afectează. Dar am cerut să explice pe înţelesul oamenilor ce înseamnă această prospectare. O prospecţiune nu înseamnă că se merge neapărat la exploatare”, spune Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud.

Hunt Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume, iar activităţile principale ale acesteia se axează pe explorare şi producţie de ţiţei şi gaze naturale în SUA şi pe plan internaţional.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite