Bugetul Focşaniului, undă verde de la Finanţe. Primarul susţine însă că e invalid şi nu a plătit salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local Focşani a aprobat bugetul pe data de 10 mai FOTO: Ştefan Borcea
Consiliul Local Focşani a aprobat bugetul pe data de 10 mai FOTO: Ştefan Borcea

Bugetul general pe 2021 a fost aprobat pe data de 10 mai, iar de atunci între primar şi majoritatea din Consiliul Local are loc un adevărat război, după ce mai multe sume au fost retrase de la instituţii şi mutate în fondul de rezervă.

Disputa politică pe marginea bugetului local pe anul 2021, aprobat încă din data de 10 mai, continuă la Focşani. Abia luni seara, la aproape o lună de la  aprobare, Administraţia Finanţelor Publice Vrancea a anunţat că Primăria i-a trimis bugetul atât pe suport electronic, cât şi în format letric, iar din 8 iunie Primăria Focşani este din nou alimentată cu cote defalcate, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri consolidabile.

„Ordonatorii principali de credite repartizează creditele bugetare aprobate prin bugetele locale, pentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiilor publice subordonate, ai căror conducători sunt ordonatori secundari sau terţiari de credite, după caz, şi aprobă efectuarea cheltuielilor din bugetele proprii, cu respectarea dispoziţiilor legale”, se menţionează într-un comunicat transmis de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea.

Practic, Finanţele confirmă că bugetul este valid şi se pot face plăţi, blocarea cotelor având legătură nu cu sumele în dispută din bugetul local, ci cu faptul că Primăria Focşani nu s-a încadrat în termenul de 45 de zile de la promulgarea bugetului de stat pentru aprobarea banilor necesari în 2021.

Bugetul local ar fi trebuit aprobat până cel târziu pe 23 aprilie, dar la Focşani prima convocare pentru vot a fost abia pe 27 aprilie. Ulterior s-a mai întârziat două săptămâni, după ce două şedinţe ale aleşilor locali s-au finalizat fără rezultat.

Deşi finanţele confirmă că bugetul Focşaniului este valid, primarul Cristi Misăilă o ţine sus şi tare că mai multe capitole sunt invalide, lucru pe care l-a sesizat după ce s-a încercat încărcarea sumelor în sistemul naţional.

Ar fi vorba de bugetele Primăriei Focşani, Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice, Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia şi Ansamblului Folcloric Ţara Vrancea, ultimele două având aprobate sume mai mici decât s-a cheltuit până acum. Primarul dă vina pe majoritatea PNL-USR PLUS din Consiliul Local.

20 de milioane de lei luate de la funcţionare şi mutate la fondurl de rezervă

Bugetul aprobat în 10 mai a însemnat diminuarea fondului de funcţionare, cu 20 de milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi spre fondul de rezervă.

„Pentru deblocarea situaţiei am convocat o nouă şedinţă în care am propus consilierilor PNL-USR să aprobe sumele necesare funcţionării Primăriei şi a celorlalte instituţii afectate, Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focşani, Poliţia Locală Focşani, Clubul Sportiv Municipal (CSM) Focşani 2007, Ateneul Popular “Maior Gh Pastia” Focşani şi Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”. Din păcate însă, apelul meu a rămas fără ecou, întrucât majoritatea din Consiliul Local Focşani formată din PNL-USR-PLUS a refuzat, fără nicio justificare logică, să aprobe sumele respective”, a menţionat primarul Misăilă.

Tot acesta a precizat că bugetele invalidate sunt tocmai cele la care s-au făcut amendamente de către consilierii PNL-USR PLUS. 

Luni, 7 iunie a fost zi de salarii în Primăria Focşani, însă toţi funcţionarii au plecat acasă cu cardurile goale. Nici până marţi la ora 15.00 nu exista vreaun semn că funcţionarii din Primăriei îşi vor primi banii, iar spre surpinderea tuturor, nimeni nu a avut nimic de obiectat, ceea ce ridică un semn de întrebare, iar timpul va demonstra dacă este o acţiune deliberată a edilului de a exploata politic această situaţie.

Liderul grupului de consilieri PNL din Consiliul Local Focşani, Victor Dumitru spune însă că primarul Cristi Misăilă poate rezolva situaţia bugetului local al municipiului din pixul său. Acesta a menţionat că la 13 din cele 19 erori apărute în sistemul electronic al Trezoreriei la încărcarea datelor bugetare de la Primăria Focşani consilierii PNL-USR PLUS nu au depus amendamente, ci au fost exact sumele propuse de primar.

”Invalidarea bugetului a apărut din cauza primarului municipiului Focşani şi a celor cu care a lucrat proiectul: din 19 erori, pentru 13 poziţii noi nu am depus amendamente, aşa că au fost încărcate datele stabilite de primar cu aparatul de specialitate. Bugetul adoptat pe 10 mai este valid pe capitole şi linii bugetare. Sunt câteva linii în care execuţia bugetară e mai mică, însă domnul primar o poate regla. El preferă, în schimb, să acuze pe alţii. În loc să deblocheze situaţia, el bagă spaima în oameni. Un specialist în finanţe, aşa cum se pretinde dânsul, poate rezolva rapid neconcordanţele, dar este rea voinţă din partea dumnealui.”, a spus consilierul PNL Victor Dumitru.

Vă mai recomandăm:

Primăria din Focşani, parţial închisă. Viceprimăriţele au găsit blocată uşa de acces spre birouri VIDEO

Scandal legat de bugetul unui oraş important din România. Primarul: „Din 2 iunie pun lacăt pe uşă”

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite