Motivele de ceartă din cuplu: ce trebuie să facem pentru a nu ajunge la despărţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe cupluri ajung să se certe din cauza sexului, curăţeniei din casă, copiilor, banilor sau rudelor. Psihologii susţin că în momentul în care astfel de discuţii sunt la ordinea zilei trebuie să cerem ajutorul unui specialist sau trebuie să înţelegem cu adevărat dacă relaţia mai are rost să continue.

Psihologii au precizat că certurile din cuplu sunt uneori un rău necesar, însă în momentul în care apar discuţii aprinse zi de zi cu siguranţă problemele sunt mai grave şi de cele mai multe ori pot fi rezolvate cu ajutorul unui specialist. În cazul în care nici după o terapie de cuplu nu se poate ajunge la un numitor comun trebuie să vedem dacă relaţia mai are viitor.

„Într-un cuplu trebuie să discutăm de la bun început cu onestitate exact ceea ce ne dorim de la realaţia pe care o avem. Trebuie să încercăm să facem compromisuri rezonabile, iar astfel relaţia de cuplu va fi una de durată şi se va dezvolta frumos şi armonios. Cele mai multe probleme apar din cauza banilor, sexului, curăţeniei din casă, copiilor sau rudelor“, a spus Nicoleta Pătru, psiholog.

Motivele pentru care apar certurile în cuplu:

- De cele mai multe ori unul dintre parteneri vrea mai mult sex, iar de aici pot apărea probleme în cuplu şi partenerii pot ajunge să se distanţeze sau să pună capăt relaţiei. Pentru a evita aceste probleme cel mai indicat este să ne programăm partidele de sex.

- Banii sunt o problemă în cuplu, iar uneori cel care economiseşte mai mult îl va acuza pe celălalt de iresponsabilitate. Comunicarea este cea mai importantă şi încă de la bun început trebuiesc găsite soluţii.

- Într-o relaţie este important să acceptăm diferenţele pentru că sunt rare cazurile în care ambii parteneri de viaţă au aceleaşi standarde. Curăţenia din casă este un motiv pentru care tot mai multe cupluri se ceartă.

- Educaţia copiilor este un subiect de la care partenerii de viaţă ajung să se ceartă. Important este să se ajungă la o negoiciere raţională şi astfel pot să fie ţinute la distanţă astfel de discuţii.

-  Din cauza rudelor se poate ajunge la o ceartă în cuplu. Partenerii de viaţă trebuie să înţeleagă că familia este familie chiar dacă se află la sute de kilometri depărtare.

- Vacanţele mai puţin reuşite sunt motiv de ceartă între cupluri. Când lucrurile nu merg tocmai bine unul dintre parteneri aruncă vina asupra celuilalt şi încearcă să găsească un vinovat.       

Psihologii au mai precizat că sfidarea şi indiferenţa sunt două dintre problemele cele mai des întâlnite în cuplurile din ziua de astăzi. Partenerii de viaţă trebuie să se respecte şi să se aprecize unul pe altul, dar şi să îşi asume răspunderea atunci când greşesc.

„Indiferenţa şi sfidarea omoară o relaţie, iar partenerii ajung să se spioneze unul pe altul fără ca să mai comunice absolut deloc. De aici aparte singurătatea în doi şi se poate ajunge imediat la despărţire. Unii oameni realizează abia după dispariţa partenerului cât de mult îi lipseşte, însă uneori este greu să refaci ceva ce s-a pierdut cu mult timp înainte. Aprecierea şi acceptarea nu trebuie să lipsească între parteneri, mai ales atunci când îşi petrec timpul împreună“, a mai precizat Nicoleta Pătru, psiholog. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite