Liceenii craioveni, tot mai hotărâţi să meargă la studii în străinătate
0Ei refuză să accepte ideea că ar putea merge spre universităţi cu burse mici şi taxe mari. Deja din clasa a IX-a se implică în proiecte care le descriu lumea şi îi învaţă ce înseamnă să fii cetăţean la nivel global.
Participă la concursuri, merg la olimpiade, aduc premii la diferite competiţii, îşi fac timp pentru acţiuni de voluntariat, iar când vine vorba de timp liber, caută să şi-l umple „cu cap“, asta neînsemnând scoaterea din calcul a ieşirilor cu prietenii într-o discotecă sau un club, în cazul elevilor din anii terminali.
Iulia, Elena, Oana şi Alina s-au numărat printre cei 250 de elevi craioveni care timp de o lună şi jumătate au intrat în cursa lansată de AIESEC prin proiectul „World Citizenship“, hotărâţi să afle care este viaţa tinerilor din diferite colţuri ale planetei. „Eu mi-am dat seama că felul în care gândim şi acţionăm face diferenţa între noi oamenii, indiferent de vârstă. Menelaos, trainerul din Grecia, m-a făcut să înţeleg că trebuie să avem deschidere spre diversitate, spre cunoaştere“, mărturiseşte Elena Tiţa, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Henri Coandă, care nu exclude după anii de liceu varianta plecării în Statele Unite ale Americii, la care visează de când avea doar şase ani.
„M-am cam săturat de România“
Elena ştie deja de pe acum că nu va rămâne în România pentru studiile universitare, iar prezentul o convinge că este cea mai bună decizie cu putinţă. „Mi se pare exagerată ideea reducerii burselor. Dacă vrei eficienţă trebuie să le măreşti. La noi e pe dos. Din fericire, Europa, chiar lumea toată, ne-a oferit şansa să plecăm din cercul acesta restrâns“, spune adolescenta, medaliată cu aur la gimnastică aerobică şi premiantă la engleză şi română.
Asemenea ei, adică premiantă, este şi Iulia Velea, dintr-a IX-a, de la Colegiul Naţional Elena Cuza. Tot ce studiază speră să îi folosească pentru obţinerea unei burse în străinătate. „Aş pleca oriunde. M-am cam săturat de România, de legile ei fără sens, de taxe mari“, afirmă răspicat tânăra, cu gândul la Marea Britanie sau SUA, unde este convinsă că nu fug câinii cu covrigii în coadă, dar perspectivele sunt altele şi mai multe.
Oana Fota, colega ei mai mare de la Cuza, care „şi-a lărgit orizonturile“ de când a interacţionat cu trainerii străini ce s-au implicat în proiectul AIESEC, este mai optimistă şi crede că şi aici este loc pentru schimbare în bine. Însă, dacă nu se întâmplă aşa, va lua şi ea drumul străinătăţii. „Eu aş merge spre Jurnalism sau Ştiinţe Politice, în Bucureşti. Mă gândesc că, dacă plecăm toţi, cine mai aduce ţara la linia de plutire. Dar e nevoie de o altă atitudine, una corectă şi profesionistă din partea tuturor“, spune Oana.
Convinsă că oamenii din alte părţi ale planetei sunt mai pozitivi, Alina Odină, de la Carol I, ar opta pentru a fi parte din universul lor. A făcut handbal de performanţă, dar a fost nevoită să renunţe, acum fiind decisă să urmeze relaţii internaţionale înn Germania sau Franţa. „Aici totul te determină să gândeşti negativ. Noi tinerii avem nevoie de altceva“, îşi explică ea alegerea.
„Sunt elevi inteligenţi“
Shamiso Marange, studentă a Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii craiovene, trainer în proiectul „World Citizenship“, susţine că elevii din Bănie au toate şansele şi atuurile să fie studenţi oriunde în lume, pentru că „sunt inteligenţi şi dornici să cunoască alte culturi, alte civilizaţii“. Ea susţine că fiecare din cei 250 de elevi din cele zece licee implicate în program i-au fost câte puţin profesori pentru o lecţie pe care şi-o dorea învăţată, aceea despre înţelegerea adolescenţilor.