FOTO Festivalul zaibărului şi al prazului, sărbătorit acasă la Amza Pellea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de olteni au fost prezenţi la spectacolul organizat la Băileşti
Sute de olteni au fost prezenţi la spectacolul organizat la Băileşti

Festivalul zaibărului şi al prazului s-a desfăşurat în oraşul lui Amza Pellea. Oltenii ca în fiecare au desfăcut butoaiele de vin şi au venit cu vinul negru în paporniţă.

Butoaiele cu zaibăr din curtea casei memoriale Amza Pelea au fost încărcate în trăsuri frumos împodobite, iar câteva ore au fost plimbate pe străzile oraşului Băileşti. Localnicii au declarat că au vinul lor unicat îi ţine în putere. „Dimineaţa când mă trezesc beau un pahar de zaibăr. Eu am fost crescut aşa, iar pentru noi oltenii vinul negru este reprezentativ. Întoteauna trebuie băut neapărat cu un fir de praz“,  a spus Marin Cârstea.

Sute de oameni din Băileşti s-au petrecut cu vestitul vin negru şi bucate pe ales. Oamenii au fost prezenţi la „Festivalul Zaibărului şi al Prazului“. Fiecare localnic a ţinut să îşi laude licoarea. „Îl fierbem în butoaie de lemn, iar după aceea îl tragem în damigeni şi aşteptăm să îi facem pitrocul la bobotează. Lângă un pahar cu vin domnişoară este obligatoriu să ai şi o pastramă de oaie, cârnaţi afimaţi, brânză şi o mămăliguţă“, a declarat Nicu Matei.    

Băileştenii au recunosct că anul acesta producţia de zaibăr este mult mai mică decât cea din anii trecuţi. „Vinul nostru a fost făcut celebru de Amza Pellea, în roul lui nea Mărin. Anul acesta am făcut cât să ne ajungă nouă. Este păcat pentru că zaibărul nostru este recunoscut şi se vinde foarte bine. Chiar dacă recolta nu a fost una pe măsură, petrecerea a fost de excepţie. Să ne întâlnimi cu toţii în centrul  Băileştiului şi să bem un păhărel de vinişor se întâmplă doar odată pe an“, a precizat Ion Gagiu.

Valuta forte a oltenilor: zaibărul 

Oltenii din Băileşti sunt mândri nevoie mare şi la bate inima în piept în momentul în care aud pe cineva că vorbeşte de vinul lor. Din anul 2009, zaibărul a fost înregistrat la OSIM. „Până la urmă era normal să plecăm de acasă de la Amza Pellea cu butoaiele pline cu vin. El este cel care ne-a făcut cunoscuţi. În toate scenetele căra plocon cu sacoşa la naşul său din Bucureşti, iar în paporniţă avea vin de Băileşti. Noi ne dorim ca licoarea să ajungă brand reunoscut şi în Uniunea Europeană“, a spus Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti. 

Zaibărul nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.

Amza Pellea a fost un actor român de teatru şi film. A fost creatorul şi interpretul personajului nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie. A interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite