Facturi uriașe la căldură în Craiova. „Avem de plătit 2.000 de lei la întreținere. Vom muri în casă”

0
Publicat:

Craiovenii au luat cu asalt asociațiile de proprietari după ce au primit primele facturi pe luna decembrie . Oamenii se plâng că trebuie să scoată din buzunare dublu față de cât au plătit la întreținere cu o lună înainte.

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

Cei mai mulți dintre craiovenii care locuiesc la bloc au trăit un adevărat șoc în momentul în care au primit facturile pe luna decembrie la gaze naturale. Toți au încercat să afle ce se întâmplă de la președinții asociațiilor de proprietari.

„Ce să-i spun eu unui bătrân care locuiește într-o amărâtă de garsonieră? De ce trebuie să plătească 950 de lei, adică jumătate din pensie? Nici eu nu știu, nimeni nu ne dă nicio explicație. Astea sunt noile prețuri, așa ni se spune. Iar cei de la Primărie spun că nu au mai avut bani să ne subvenționeze si am ajuns în situația asta", a declarat George Cosmescu, președintele unei asociații de proprietari.

În cartierul Sărari, mulți locatari spun că vor încerca să acționeze în judecată furnizorul de gaze naturale, emitentul facturilor. „Trebuie să facem ceva. Dacă plătim atât de mult acum, când vremea a fost frumoasă, ce ne facem când vine frigul cu adevărat? Facem credite să putem plăti facturile? Unde am ajuns? Nu-i putem lăsa să-și bată joc de noi la nesfârșit", spun revoltați locatarii.

Gheorghe Albu, președintele unei alte asociații de locatari, spune că locatarii pe care îi reprezintă sunt și ei în aceeași situație disperată.

„La asociația noastră, în luna noiembrie factura a fost de 64.000 de lei, iar în luna decembrie aproape 137.000 de lei. Deci, mai mult decât dublu. La o garsonieră, de exemplu, doar căldura este 650 de lei, iar întreținerea cu totul depășește 1.000 de lei. Pentru un apartament cu 2 camere, căldura este de vreo 950 de lei, iar întreținerea este între 1.200 de lei - 1.400 de lei. La 3 camere este jale. Întreținerea ajunge la 2.000 de lei. Prețurile sunt uriașe fie că vorbim de blocuri cu repartitoare sau fără repartitoare", a declarat Gheorghe Albu.

„Trebuie să găsim pe cineva să mă împrumute"

Maria Cioroianu locuiește împreună cu soțul său si nepoata sa într-un apartament cu trei camere. Cei doi sunt pensionari abia reușesc să-si asigure un traiul de pe o zi pe alta.

„Fiica noastră a decedat la nașterea fetiței. Ne descurcam foarte greu, avem pensii mici, lunar trebuie să cumpărăm medicamente, trebuie să avem grijă de copil, de unde să plătim noi 1.200 de lei? Atât ne-a venit întreținerea. Am vorbit cu soțul. Trebuie să găsim pe cineva să ne împrumute. Altfel nu avem nicio șansă. Dar, luna viitoare ce facem? Cine ne mai împrumută și de unde dăm banii înapoi?", a spus disperată Maria Cioroianu.

Situația este disperată și în cazul familiei Apostol din cartierul Brazda lui Novac. „Noi avem doi copii la liceu, locuim într-un apartament cu trei camere si avem de plătit 2.000 de lei întreținerea. Vom muri în casă. De unde să plătim banii ăștia?", a spus disperată Ramona Apostol.

În ultimii doi ani, la Craiova  prețul agentului termic a fost modificat de patru ori, câte două modificări în fiecare an. După majorarea din august 2022, tariful căldurii ajunsese la 551,57 lei/Gcal cu TVA, în timp ce prețul facturat era de 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus). În decembrie, tariful pentru populaţie a ajuns la 587,92 lei/gigacalorie cu TV.

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite