Electroputere Craiova - o privatizare deraiată. Curtea de Conturi a stabilit că firma Al-Arrab a încălcat contract încheiat cu AVAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Electroputere a fost vândută în anul 2007
Fabrica Electroputere a fost vândută în anul 2007

Uzina Electroputere a fost una dintre cele mai mari fabrici din Oltenia în perioada comunistă. Imediat după Revoluţie au început să apară problemele financiare, iar fabrica a fost scoasă la vânzare.

Uzina Electroputere a fost vândută în anul 2007 grupului Al Arrab din Arabia Saudită care a preluat de la stat pachetul majoritar de acţiuni, pentru suma de  2,3 milioane de euro. Curtea de Conturi a stabilit că firma Al-Arrab Contracting Company Limited, a încălcat contractul de privatizare încheiat cu AVAS în anul 2007. 

Principalul angajament care nu a fost respectat de compania Al-Arrab Contracting Company Limited se referă la menţinerea unui număr de 3.353 salariaţi în cel de al cincilea an investiţional. În 2012 la Electroputere Craiova îşi mai desfăşurau activitatea doar 1021 de angajaţi.  

„Referitor la îndeplinirea obligaţiilor privind salariaţii, cumpărătorul nu a atins ţinta propusă (un număr de 3.353 de salariaţi, în cel de-al cincilea an investiţional), la 31.12.2012 societatea având un număr de numai 1.021 de salariaţi, în condiţiile în care, conform ofertei financiare, ofertantul s-a angajat să menţină în societate, pe perioada derulării planului de afaceri (cinci ani), numărul de 2.635 de salariaţi, angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată (eventualele reduceri ale acestui număr de salariaţi urmând a se produce numai din cauze naturale sau ca urmare a încetării contractelor individuale de muncă, de drept prin acordul părţilor, demisia salariatului sau din motive imputabile salariatului). De precizat că prin Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nu s-a prevăzut o clauză penalizatoare pentru nerespectarea obligaţiei privind menţinerea în societate a numărului de personal prevăzut în planul de afaceri “, se arată în raportul public aferent anului 2015 al Curţii de Conturi.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a acţionat firma Al-Arrab Contracting Company Limited în instanţă. Cauza figurează în momentul de faţă la Tribunalul Bucureşti ca fiind suspendată.

Curtea de Conturi a mai că firma care a preluat pachetul majoritar de acţiuni nu a reuşit nici să facă investiţii de 5 milioane euro, aferentă anului III, raportată ca realizată.

Vândută pe bucăţi 

Imediat după 1989, activitatea la Electroputere Craiova a început să deraieze. În anul 2001, fabrica avea datorii la furnizori şi la stat în valoare de 29 de milioane de dolari şi a fost scoasă la privatizare. 

În anul 2007 grupul Al Arrab din Arabia Saudită a preluat de la stat pachetul majoritar de acţiuni ale Electroputere, pentru suma de  2,3 mil. euro. Omul de afaceri Fatih Taher a promis la vremea respectivă că va face investiţii de câteva zeci de milioane de euro. A garantat că o să producă în Bănie locomotive pentru a le exporta în Orientul Mijlociu. Producţia de locomotive a devenit o amintire, Taher a fost interesat doar de activele şi terenurile societăţii. A vândut uzina în urmă cu patru ani  pe bucăţi. Peste 10 hectare de teren au fost cedate pentru construirea unui mall la preţul de 30 de milioane de euro.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite