De ce cred psihologii că cerurile între îndrăgostiţi duc la relaţii stabile. Cum facem faţă discuţiilor prea aprinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la ce pronesc certurile în cuplu
De la ce pronesc certurile în cuplu

Psihologii susţin că, până la un punct, certurile în cuplu sunt, de fapt, secretul unei relaţii stabile, însă sunt şi anumite lucruri pe care nu trebuie să le spunem în momentul în care avem o dispută cu partenerul de viaţă.

Psihologii spun că o relaţie în care nu apar episoade conflictuale este sortită pierii. Sunt multe lucruri dureroase care rămân nespuse, iar partenerii de viaţă ajung să se evite unul pe altul, iar de aici la divorţ nu poate fi decât un pas.

„Este important ca în momentul în care avem o ceartă cu partenerul de viaţă să nu îl ameninţăm că o să mă despart de tine, dau divorţ. Nu facem altceva printr-un astfel de comportament decât să punem persoana iubită în gardă, iar creierul uman în astfel de situaţii se comportă în două feluri: hiper-protejează sau atacă. Ambele situaţii sunt extrem de periculoase pentru longevitatea cuplului. Este important să învăţăm să ne asumăm unele lucruri, iar în loc de tu eşti de vină pentru tot să avem curajul să spunem şi eu sunt de vină. În momentul în care ne recunoaştem greşelile îi arătăm partenerului de viaţă că ne dorim ca relaţia să funcţioneze, iar astfel îi dăm un plus de siguranţă”, a spus psihologul Alin Avram.

Certurile care apar în orice cuplu:

- Este adevărat că majoritatea cuplurilor ajung să certe din cauza situaţiei financiare. Pentru a evita un astfel de conflict este indicat să trasaţi un buget împreună, iar veţi vedea câţi bani cheltuiţi şi unde sunt discrepanţele.

- Dispariţia apetitului sexual este unul dintre motivele pentru care partenerii de viaţă ajung să se certe. Odata cu trecerea timpului apetitul sexual scade şi organismul se schimbă. Este bine să depăşiţi acest conflict pentru că este crucial pentru orice relaţie.

- Să convieţuieşti alături de o persoană este destul de dificil, iar oricând într-un cuplu pot apărea contradicţiile. Dacă reuşiţi să ajungeţi la un numitor comun cu siguranţă relaţia nu este sortită pierii.

- Membrii cuplului au nevoie de sprijinul partenerului de viaţă, dar de cele mai multe ori, ei sfârşesc prin a se certa pentru că nu primesc suficient ajutor sau pentru că ajutorul primit îi face să simtă că vor da greş. Trebuie să înăţăm că există numeroase metode prin care ne putem susţine partenerul de viaţă din toate punctele de vedere.

Psihologii au mai declarat că în spatele unor certuri mărunte se asunde întotdeauna frustări profunde. „Este indicat ca de la bun început să ştim să impunem anumite limite cu partenerul de viaţă. Trebuie să facem acest lucru într-un mod subtil şi de la începutul relaţiei. Nu trebuie să încălcăm propriile principii şi valori doar ca să nu supărăm persoana iubită. În momentul în care avem creturi zilnice şi mărunte este bine să ne dăm seama unde a apărut fisura şi cum putem rezolva această problemă. În spatele certurilor mărunte se ascund frustări acumulate de-a lungul anilor”, a mai precizat psihologul Alin Avram.

  

CraiovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite