Curățenia de Paște, un obicei pe cale de dispariție. „E imposibil să mai respectăm ce făceau mamele noastre”

0
Publicat:

Gospodinele tinere spun ca nu mai au timp să respecte tradiția moștenită de la mame și bunici. Cele mai multe dintre ele spun că tradiția presupune un efort care poate duce chiar la epuizarea fizică a multor femei. „Îmi amintesc că mama, de multe ori, cădea la pat după curățenia generală".

FOTO / arhivă Adevărul
FOTO / arhivă Adevărul

Înainte de sărbătorile pascale, în toata casa trebuie făcută curățenie generală. Asta spun bătrânii că este obiceiul ce ar trebui respectat în fiecare gospodărie.

Covoarele trebuie scoase, trebuie bătute și curățate cu apă și oțet, în toate sertarele  din casă trebuie restabilită ordinea, geamurile, tocăria și ușile trebuie spălate, iar pereții din bucătărie, în special, trebuie zugrăviți pentru a reda prospețimea în casă.

„E imposibil să mai respectăm ce făceau mamele noastre. Timpurile s-au schimbat, femeile sunt mult prea aglomerate, au multe responsabilități, unele au chiar și două locuri de muncă. Nu mai pot respecta ce au văzut în casele lor, în copilărie”, a declarat psihologul Manuela Zarea din Craiova.

Cele mai multe dintre femei recunosc că înainte de sărbătorile de Paște, curățenia din casă nu mai ocupă locul 1, așa cum era pe vremuri.

Când eram copil, toți membrii familiei eram mobilizați pentru curățenia generală dinainte de Paște. Practic, trebuia să luăm fiecare colțișor din casă și să-l lustruim. Mutăm mobila, o curățăm, scoteam covoarele afară. Îmi amintesc ca mama, de multe ori, cădea la pat după curățenia generală. Acum și să vrem nu mai putem face asta. Nu mai avem timp”, povestește Cătălina Dobre din Craiova, mama a doi copii.

Și femeile trecute de 50 de ani spun că nu mai pot respecta tradiția.

Toată viața am respectat tradiția, dar de vreo cinci ani nu mai reușesc. Îți trebuie cel puțin vreo două săptămâni pentru o curățenie generală ca la carte. Vremurile s-au schimbat! Ești mulțumit dacă ai timp să apuci să dai cu aspiratorul și să ștergi praful”, este de părere Georgiana Manea, în vârstă de 61 de ani.

Pentru multe femei, însă, curățenia de Paște trebuie obligatoriu făcută întrucât sărbătorile pascale înseamnă inclusiv reîmprospătarea aerului din spațiul în care trăiesc, precum și reînvierea naturii. 

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite