Ziua Marinei. Klaus Iohannis, cu smoking şi papion la ceremonie: Un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis la Ziua Marinei FOTO Administratia Prezidentiala
Preşedintele Klaus Iohannis la Ziua Marinei FOTO Administratia Prezidentiala

Turiştii şi constănţenii aflaţi pe plajă vor putea urmări defilarea navelor de la Constanţa la Midia, între orele 11.00 şi 13.00. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă duminică la ceremoniile organizate între orele 10.00 şi 11.00, în portul militar Constanţa.

UPDATE A început parada navelor, care poate fi admirată de pe plajele litorale. Publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului va putea urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata "Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta "Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească "Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de garda de onoare. El este însoţit de Carmen Iohannis. 

În portul militar Constanţa a sosit deja premierul Florin Cîţu, întâmpinat de ministrul de Interne Lucian Bode şi de ministrul Apărării Nicolae Ciucă. De asemenea, au mai sosit şeful DSU Raed Arafat şi preşedintele Senatului Anca Dragu.

Klaus Iohannis: „Mă bucur să particip şi în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. Îi salut pe toţi marinarii militari şi civili care poartă drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii.

Sunt impresionate sacrificiile pe care le faceţi. La mulţi ani tuturor. Un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi“, a transmis preşedintele celor prezenţi.  

Mesajul integral al preşedintelui Klaus Iohannis

„Doamnă Preşedinte al Senatului,

Domnule Prim-ministru,

Domnule Viceprim-ministru,

Domnule Ministru al Apărării,

Excelenţe,

Înaltpreasfinţia Voastră,

Dragi marinari,

Doamnelor şi domnilor,

Mă bucur să particip şi în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei.

Îi salut cu căldură pe toţi marinarii noştri, militari sau civili, care, cu devotament şi curaj, poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii.

Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceţi! Departe de casă şi de cei dragi, cel mai adesea aflaţi în situaţii dificile care vă pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea, ieşiţi mereu învingători şi vă faceţi datoria de a garanta siguranţa cetăţenilor noştri.

Apărarea şi protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calităţi ale marinarilor noştri.

La mulţi ani tuturor şi un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi!

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivităţile cu care eram obişnuiţi înainte.

Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate şi această cale este vaccinarea. Cu cât va creşte mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuşi să stopăm această pandemie.

Să fim, în continuare, atenţi, pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei dragi nouă!

Doamnelor şi domnilor,

Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanţei ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice.

Am acţionat cu hotărâre politic, diplomatic şi economic pentru recunoaşterea zonei Mării Negre drept una de interes major nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică şi am reuşit, astfel, consolidarea securităţii regionale.

Relevanţa strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică este astăzi o certitudine.

O dovedesc şi proiectele regionale precum Formatul Bucureşti, cunoscut şi ca Formatul B9, şi Iniţiativa celor Trei Mări, care s-au maturizat şi evoluează cu succes în beneficiul securităţii şi prosperităţii României.

Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare şi non-militare, convenţionale, dar şi hibride şi cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securităţii şi creşterea rezilienţei naţionale.

Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalţi aliaţi în cadrul NATO, prin deciziile de a continua consolidarea posturii de descurajare şi apărare, de a întări rolul politic aliat şi de a creşte rezilienţa naţională în faţa oricăror provocări şi ameninţări.

România are un rol activ în îmbunătăţirea securităţii spaţiului euroatlantic, un exemplu recent de contribuţie fiind înfiinţarea, la Bucureşti, a Centrului Euroatlantic pentru Rezilienţă, iniţiativă naţională care se bucură de apreciere la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

Securitatea naţională şi siguranţa cetăţenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziţionarea noastră strategică, cât şi efortul Armatei României.  

Fără o armată puternică, România nu îşi poate menţine statutul de membru NATO important şi actor relevant în planul securităţii regionale.

O armată modernă înseamnă o armată cu Forţe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generaţie şi capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.

S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forţelor Navale şi mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziţie dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Doamnelor şi domnilor,

Forţele Navale, care celebrează astăzi cea de-a o suta şaizeci şi una aniversare, reprezintă o componentă esenţială a Forţelor Armate Române.

Marinarii noştri militari, pe care îi sărbătorim azi alături de colegii lor din marina civilă, veghează cu responsabilitate la securitatea apelor teritoriale ale ţării noastre şi, alături de camarazii din NATO şi Uniunea Europeană, participă la misiuni care fac apele internaţionale un loc mai sigur.  

Apreciez în mod deosebit felul în care aţi adaptat activităţile specifice la noul context securitar, astfel încât să îndepliniţi, cu dăruire, misiunile primite, precum şi angajamentele asumate faţă de organizaţiile internaţionale şi partenerii străini.

Vă felicit pentru profesionalismul demonstrat pe parcursul numeroaselor exerciţii multinaţionale şi operaţii de anvergură, desfăşurate în Marea Neagră şi în Marea Mediterană, în care Forţele Navale Române au fost implicate pe parcursul acestui an. 

Salut, pe această cale, contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice, şi rezultatele deosebite obţinute în timpul asigurării de către o navă românească, pentru prima dată în istoria militară naţională, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO, care a desfăşurat misiuni în Marea Neagră şi în Marea Mediterană.

Totodată, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru modul de îndeplinire a misiunilor asumate, am acordat astăzi, 15 august, drapelul de luptă Direcţiei Hidrografice Maritime şi Flotilei 56 Fregate şi am decorat cu ordine şi medalii ofiţeri şi amirali din această categorie de forţe.

Dragi marinari,

15 august este ziua dumneavoastră, a celor care v-aţi dedicat viaţa şi carierele crezului marinei militare şi civile. O misiune nobilă, deopotrivă frumoasă şi dificilă.

A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar şi multe privaţiuni, un efort continuu de pregătire şi multe luni petrecute departe de ţară şi de cei dragi.

Recunoştinţa noastră şi preţuirea se îndreaptă astăzi către cei care îşi riscă viaţa, îndeplinind cu abnegaţie importanta misiune de apărare a ţării pe căile de acces maritime şi fluviale.

Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceţi datoria şi vă onoraţi jurământul faţă de ţară. Vă mulţumesc pentru sacrificiile pe care le faceţi zi de zi!

Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc familiilor dumneavoastră, cele care vă sprijină necondiţionat şi care vă asigură echilibrul sufletesc şi sprijinul moral de care aveţi nevoie pentru împlinirea misiunilor încredinţate.

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază şi ocrotire, oriunde veţi naviga, purtând cu mândrie la catarg drapelul României! 

La Mulţi Ani şi Bun cart înainte!“

Mesajul lui Ludovic Orban

„Sărbătorim astăzi Ziua Marinei Române, o dată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Este, pentru noi toţi, un nou prilej de a ne aminti curajul şi jertfa marinarilor care au luptat în războaiele vremii şi de a cinsti devotamentul celor care slujesc sub drapelul tricolor.  

Ne mândrim cu marinarii români, care îşi apără ţara în misiuni, pe mări şi oceane, departe de familiile lor, în condiţii grele. Aceştia sunt adevăraţi ambasadori ai României, apreciaţi de către partenerii noştri externi pentru seriozitatea şi profesionalismul de care dau dovadă în misiuni.

Forţele Armate Navale Române contribuie, alături de întreaga armată română, la statutul dobândit de ţara noastră, de aliat şi actor regional extrem de important în asigurarea securităţii euro-atlantice. Şi prin efortul marinarilor noştri, România a devenit un vector de securitate, iar regiunea Mării Negre o zonă de interes strategic atât pentru NATO cât şi pentru Uniunea Europeană. 

La mulţi ani, marinari români! La mulţi ani, Forţele Navale Române! Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile! La mulţi ani tuturor celor care îşi serbează astăzi onomastica!“

image
image
image

Forţele Navale Române organizează duminică, 15 august, în portul militar Constanţa, o ceremonie aniversară, la care publicul nu va avea acces. Cu toate acestea, evenimentul va putea fi urmărit, în direct, începând cu ora 09.50, pe numeroase canale mass-media şi pe pagina de Facebook - https://www.facebook.com/ForteleNavaleRomane, cu sprijinul Societăţii Române de Televiziune, official broadcaster al evenimentului.

Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale (ora 09.55) şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.

La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”. Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice „Comandor Alexandru Cătuneanu”, urmată de alocuţiunea persoanei oficiale. 

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări, duminică, 15 august, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata „Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele. 

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă duminică la ceremoniile organizate între orele 10.00 şi 11.00, în portul militar Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei.

Expoziţie de navomodelism la Muzeul Naţional al Marinei Române

Muzeul Naţional al Marinei Române este, în perioada 7-15 august, gazda celei de a VII- ediţie a expoziţiei-concurs Cupa Tomis „Modelismul ca artă”, organizată de Asociaţia Modelism Tomis.  

Pasionaţii de domeniul modelismului cu specific militar au ocazia să viziteze muzeul din Constanţa şi să admire, gratuit, lucrările artiştilor participanţi până de Ziua Marinei Române, în intervalul orar 10.00-16.00. 

Expoziţia din sălile de expoziţie „Clio” şi „Contemporană II” ale muzeului cuprinde o serie de elemente de modelism static şi radiocomandat, creaţii ale unor artişti plastici locali, precum modele de aviaţie, nave militare, vehicule militare şi diorame. De asemenea, publicul larg va avea ocazia să vadă şi diferite piese din Colecţia Publică de Istorie Feroviară a României.

Evenimentul desfăşurat la Muzeul Naţional al Marinei Române propune publicului şi o expoziţie de pictură în acuarelă, intitulată „Constanţa în culori de apă”, iar pe lângă expoziţia permanentă din salonul expoziţional „Lentila farului de la Tuzla”, mai poate fi vizitată şi expoziţia foto-documentară cu arme albe şi de foc, elemente de uniformă şi obiecte personale „80 de ani de la intrarea României în Al Doilea Război Mondial. Contribuţia Forţelor Navale”.

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

Glume marinăreşti pe seama crucişătorului Averof. Vasul era atât de mare încât avea trei comandanţi, iar de ancora lui s-a agăţat epava Titanicului

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite