Vlad Pascu rămâne în arest. Ucigașul drogat de la 2 Mai: „Nu sunt un pericol social“ VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis marți, 16 aprilie 2024, menținerea măsurii arestului preventiv față de Vlad Pascu, tânărul care a urcat drogat la volan și a omorât doi studenți, în accidentul de la 2 Mai.

Vlad Pascu Foto: Inquam photos/Octav Ganea
Vlad Pascu Foto: Inquam photos/Octav Ganea

UPDATE ORA 15.00 Tribunalul Constanța a respins contestația formulată de Vlad Pascu. Inculpatul rămâne în arest preventiv. Decizia instanței este definitivă.

Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată împotriva încheierii de şedinţă din data de 09.04.2024 a Judecătoriei Mangalia, de inculpatul PASCU MATEI VLAD ..., fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului (...). În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorul - inculpat la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

Textul inițial: Inculpatul și avocații săi cer înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Vlad Pascu a intrat prin videoconferinţă și la acest termen de judecată de marți, 16 aprilie 2024. 

În acest timp, un grup de studenți la Facultatea de Drept de la Universitatea Ovidius din Constanța au manifestat în fața Tribunalului Constanța cerând „Dreptate“ pentru victimele lui Pascu. Ei au arătat că fapta este încadrată greșit, fiind vorba despre „omor cu intenție indirectă“, și nu „ucidere din culpă“, pentru care este judecat. 

Protest la Tribunalul Constanța VIDEO Antonia Ispas

Avocații susțin că s-a împlinit o perioadă de opt luni de arest preventiv și că măsura nu se mai impune. Ei apreciază că cele opt luni de arest preventiv „sunt suficiente” și că „nu se mai poate prelungi măsura la nesfârșit pe temeiul că inculpatul reprezintă un pericol”

În zorii zilei de 19 august 2023, Vlad Pascu a circulat drogat, la volanul unui Mercedes de colecție, cu viteză excesivă, pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai, lovind mortal doi studenți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, și rănind alți trei studenți din grupul ce se deplasa pe acostament. El și-a continuat traseul, părăsind locul accidentului, fiind prins câteva ore mai târziu. 

Procesul pe fond care se judecă la Judecătoria Mangalia a stârnit, de asemenea, revoltă în toată țara - din cauza judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu, care a apărut la termen mestecând gumă și întrebând părinții îndoliați dacă ai lor copii se află în sală. Popoviciu este cercetată de Inspecția Judiciară de la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Protest la Tribunalul Constanța VIDEO Antonia Ispas

Potrivit legii, în cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a arestării preventive a unui inculpat nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de jumătatea maximului special prevăzut de lege pentru infracţiunea care face obiectul sesizării instanţei de judecată.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie 2023, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Deși au trecut opt luni de când inculpatul se află în rest preventiv, procurorii susțin că nu se impune înlocuirea sau revocarea măsurii arestului preventiv. 

Protest la Tribunalul Constanța VIDEO Antonia Ispas

Îmi pare rău! Nu sunt un pericol social, nu mă regăsesc. Regret durerea provocată familiilor. Vreau să execut pedeapsa instanței, iar dacă îmi dați arestul la domiciliu voi respecta măsurile”, a declarat Vlad Pascu, prin videoconferință, judecătorului de la Tribunalul Constanța.

Pe 9 aprilie 2024, Judecătoria Mangalia i-a respins cererile de revocare a măsurii arestării preventive şi înlocuire cu o altă măsură, ca neîntemeiate. Instanța a constatat legalitatea şi temeinicia arestării preventive. Decizia nu a fost definitivă, iar Vlad Pascu a făcut apel.

Dosarul s-a mutat la Tribunalul Constanța. Decizia a rămas în pronunțare. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite