VIDEO România, prezentată pe YouTube de un mare canal educaţional. Reacţiile românilor la comentariul unui ungur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este descrisă pe Youtube de un canal educaţional ca fiind o ţară care merită descoperită, fiindcă are atâtea de oferit. Comentariile internauţilor din toată lumea fac deliciul postării, cel mai popular mesaj fiind al unui ungur.

Canalul de Youtube Geography Now se descrie ca fiind singurul care face profiluri de ţară, în ordine alfabetică, prezentând istoria, geografia, populaţia, personalităţile, obiceiurile, festivalurile şi obiectivele turistice de vizitat.

„Nu contează dacă eşti într-un castel rece şi întunecat sau pe o plajă tropicală bând o margherita. Dacă eşti latin faci parte din familie“, spun cei de la Geography Now urând bun-venit României în atlasul video. 

Ei enumeră date numeroase despre ţara noastră, menţionând că cel mai bun vecin al României este Marea Neagră, pentru că n-a încercat niciodată să o invadeze.

Filmul are aproape 20 minute şi dintre toate comentariile la acest clip postat la 11 decembrie, cel mai popular este o invitaţie lansată românilor de către un ungur. 

Utilizatorul Gergely Spanics spune aşa: „Hei, românilor! Ce ziceţi să împărţim nişte varză umplută, să mâncăm nişte colaci şi să încetăm să ne mai certăm pentru nimic? E Crăciun! Salutări din Ungaria!“

Răspunsul românilor este copleşitor, cu mici excepţii: „Salut, Gergely! Contează pe mine! Hai la Bucureşti, o să am eu grijă de tine, omule!“ (Andrei); „Bineînţeles!“ (Fabian); „Dacă ai palincă, mă bag“ (Domnul Nemernic); „Îmi place ideea! Sărbători fericite tuturor ungurilor şi un Crăciun fericit vecinilor noştri dragi! Sunt sigură că într-o zi vom pune deoparte trecutul şi vom învăţa să ne iubim“ (Teodora); „Cei mai buni!“ (Florin); „Fiecare român: tipul ăsta ştie ce merge!“ (Alex); „Tu adu palinca şi gulaş şi noi venim cu sarmale şi muzică. Combinaţie perfectă!“ (Ovidiu); „Nu este Crăciun fără kurtos-colacs şi fără contraziceri cu ungurii. Vă iubim şi vă urâm în acelaşi timp“ (Steaua dimineţii); „Bună idee! Uitaţi de politică! Trăiască viaţa în pace şi fericire!“ (Beni); „Tu aduci palinca, eu aduc ţuica. Multă dragoste din România“ (Binecuvîntare); „Chiar mă uitam după un comentariu al unui ungur. Acesta e primul“ (Dario); „Clar ar trebui s-o facem“ (Zamolxis).

Un alt comentator care a strâns aprecierile internauţilor a remarcat ceva, exprimându-şi totodată o dorinţă: „Mi-aş dori să am pe cineva care să se uite la mine cum se uită România la Moldova“.

Daedalus din Grecia transmite: „România este o ţară foarte frumoasă. Noi iubim România! De la vecina din Balcani, Grecia“ 

IRomânia prezentată pe canalul Geography Now Sursa Youtube

Vanisher din Bulgaria observă similitudinile dintre cele două ţări vecine: „Este interesant de văzut cât de multe asemănări sunt între România şi Bulgaria, aceleaşi obiceiuri şi tradiţii ciudate (mama mea încă păstrează o şuviţă din părul meu de când eram copil), costume şi dansuri la fel, aceleaşi mâncăruri naţionale (mămăliga sau kachamk, sarmale sau sarma), aceleaşi lupte în timpuri otomane, comunism şi intrarea în UE, aceleaşi greşeli istorice (alăturarea de Axă în Al Doilea Război Mondial în încercarea disperată de a recâştiga teritorii pierdute), aceleaşi dispute teritoriale (noi revendicăm Dobrogea de Nord, ei revendică Dobrogea de Sud), aceleaşi probleme cu ţări artificial create (România – Moldova, Bulgaria – Macedonia de Nord), aceeaşi mentalitate în general, aceeaşi problemă cu integrarea romilor care ne stânjeneşte prin toată Europa şi aşa mai departe. E de parcă am fi fraţi din mame diferite“.

Un român remarcă faptul că, până şi alfabetic, Rusia vine „după“ România. „Ce surpriză!“, râde el ironic.

Komentariram din Serbia este la fel de afectuos: „Serbia iubeşte România, e vecinul nostru care s-a mutat din Italia“. I se răspunde, printre multe saluturi de prietenie şi frăţie veşnică: „Tehnic, voi v-aţi mutat în vecinătate, după noi, dar toate sunt bune“.

Martina este din Italia, dar are mai mulţi prieteni români decât italieni: „Încă aştept să vizitez ţara“.

Roland din Albania spune: „Bucureşti în albaneză poate fi tradus ca <E frumos>. Românii şi albanezii sunt înrudiţi ca popoare“.

Germain din Columbia a transmis: „Salutări din Columbia pentru toţi românii! Aveţi o ţară tare frumoasă. Este ţara cea mai frumoasă din Europa din Est. Sper să pot călători acolo“

Shashank, un indian, spune că abia aşteaptă vara viitoare să meargă în Mamaia şi în Vama Veche, de care a auzit atâtea de la prietenii săi români.

Unii internauţi mărturisesc că aşteptau de mult să vină rândul României pentru a fi prezentată, pentru că sunt pe jumătate români şi locuiesc departe de România şi voiau să afle cât mai multe despre ţara strămoşilor lor. 

Românii, care sunt deosebit de activi în forum, cer şi oferă amănunte despre „gradul de rudenie“ cu diferite popoare şi găsesc pentru fiecare utilizator o vorbă bună sau un comentariu care oscilează între umor şi (auto)ironie. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO De ce vor străinii să înveţe limba română. „Muzica lor dă dependenţă“

VIDEO Trupa din Barcelona care cântă româneşte: „Muzica voastră tradiţională este inima folclorului Europei“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite