VIDEO Miting de protest la Constanţa. Mesajul lui Harry Tavitian: "să fim cu faţa către viaţă şi nu către moarte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jazzman-ul Harry Tavitian a luat parte la protestul de la Constanţa
Jazzman-ul Harry Tavitian a luat parte la protestul de la Constanţa

Sute de constănţeni au luat parte duminică la un marş de protest. Activiştii de mediu, oameni de cultură, voluntari ai unor ong-uri sau simpli cetăţeni au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de exploatarea gazelor de şist şi cea de la Roşia Montană. Printre ei a putut fi zărit şi jazzman-ul Harry Tavitian.

Protestele încep să atragă mai mulţi adepţi la Constanţa. După şase mitinguri la care nu au venit mai mult de o sută de persoane, astăzi, numărul celor ieşiţi în stradă a fost ceva mai mare. 

Totodată tematica abordată a fost mai largă decât de obicei.

Mitingul împotriva exploatării de la Roşia Montană şi a explorării Gazelor de Şist din Dobrogea a atras peste 200 persoane. Cei mai mulţi dintre aceştia erau nemulţumiţi că după aproape două luni de proteste săptămânale, nimeni nu-i bagă în seamă. 

Marşul de protest de la Constanţa a început la ora 17:00 în parcarea mall-ului din Parcul Tăbăcărie şi a urmat traseul Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - I.C. Brătianu - Bulevardul Ferdinand, până la Harta din parcul Primăriei.

Protestatarii au venit cu bannere mai bine făcute, sticle de plastic încărcate cu pietre, fluiere, portavoce, steaguri tricolore, vuvuzele sau trompete. 

Tematica abordată de cei care au participat la acţiunea de dumincă a fost mai largă. Printre protestatari au apărut şi posesorii de animale de companie care şi-au exprimat punctul de vedere împotriva eutanasierii. Soluţiile oferite de aceştia la problema maidanezilor au fost: castrarea animalelor cu stăpân, implementarea unei amenzi pentru cei care aruncă animalul în stradă şi sterilizarea căţeilor care sunt deja pe stradă. 

Pe lângă zgomotul produs de protestatari, nu au lipsit nici scandările. "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Refuz, Rezist Gazelor de Şist", "Legea distrugerii Roşiei Montane - NU, în numele meu". Ca element de noutate, constănţenii au venit şi cu scandări pro - Realitatea TV. "Cei care au susţinut aceste proteste, Realitatea TV, au acum căluşul în gură. Noi suntem aici să ne facem auziţi" a declarat un activist constănţean. 

Harry Tavitian, cunoscutul om de Jazz din Constanţa a fost prezent la aproape toate manifestările care au avut loc în ultimele şapte săptămâni la malul mării. El susţine că a făcut-o din trei considerente: de mediu, cultural şi politic. "Personal, nu vreau sa ma numar printre cei călcaţi in picioare. O ţară întreagă este umilită. Cine se împaca cu gândul ăsta, nu are decît. Noi toţi cei de aici suntem oameni care nu acceptăm sa fim umiliţi şi calcaţi în picioare. Protestăm împotriva marilor corporaţii şi a multinaţionalelor care au venit să ne pună pe toţi la jug şi să ia tot de aici şi noi să ne alegem cu praful de pe tobă. Mesajul meu către tot poporul protestatar din ţară este să fim cu faţa către viaţă şi nu către moarte" a spus Tavitian. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite