Mama lui Ionuţ s-a răzgândit: „Îngerii nu trebuie recunoscuţi de Biserică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii cer daune pentru că fiul lor, Ionuţ, a fost ucis de maidanezi. FOTO: Facebook
Părinţii cer daune pentru că fiul lor, Ionuţ, a fost ucis de maidanezi. FOTO: Facebook

Andreea Anghel, mama copilului ucis de câini în Parcul Tei, posta săptămâna trecută pe Facebook faptul că vrea să propună Patriarhiei martirizarea fiului ei. Scandalul iscat pe baza acestei declaraţii a făcut-o să-şi schimbe părerea.

Andreea Anghel, mama copilului ucis de o haită de câini, a scris, săptămâna trecută, un nou mesaj pe pagina personală de Facebook, prin care le spune celor apropiaţi că se gândeşte să propună Patriarhiei Române ca Ionuţ să fie declarat martir sau mucenic. Astăzi, la câteva zile de la postarea mesajului, mama lui Ionuţ a declarat, pentru „Adevărul“, că s-a răzgândit şi a şters postarea de pe Facebook.

Mama lui Ionuţ întreba săptămâna trecută, pe Facebook, cum ar putea fiul ei să fie recunoscut drept mucenic. „Deoarece Ionuţ a murit ca un martir, în chinuri groaznice şi la o vârstă atât de fragedă, fiind un suflet curat şi neprihănit, mă gândeam dacă nu putem să facem demersuri la Patriarhia Română, astfel încât el să poată fi declarat/recunoscut martir sau mucenic de către aceasta?“, scria, joi, Andreea Anghel pe pagina personală de Facebook.

Ieri, femeia a declarat, pentru „Adevărul“, că a şters acele rânduri. „Îngerii nu trebuie recunoscuţi de Biserică. Nu mai este valabilă declaraţia mea, am şters mesajul de pe Facebook“, a precizat mama copilului ucis de câini.

Oana Pellea, reacţie dură

Mesajul iniţial al mamei lui Ionuţ a generat o reacţie din partea actriţei Oana Pellea, care a scris, la rândul ei, pe Facebook, un mesaj destinat familiei micuţului ucis de câini. „ Eu, până azi, ştiam că doliul e doliu. Că interesul e interes. Că bunul-simţ, e bun-simţ şi Penibilul, penibil! (…) Martirii Reali ai României nu şi-au cerut Niciodată dreptul de a fi recunoscuţi ca martiri! Pentru că Adevărul nu urlă Recompensă şi nici Răzbunare!“, este o parte din replica Oanei Pellea. Mai apoi, actriţa a postat că îşi va înceta activitatea de pe Facebook, adăugând: „NU doresc câinii pe stradă, nu vreau copii sfâşiaţi de câini... dar nici acte de barbarie faţă de animale nu pot accepta“.

Contactaţi în repetate rânduri, ieri, de către reporterii „Adevărul“, reprezentanţii Patriarhiei Române nu au răspuns. În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al instituţiei, părintele Constantin Stoica, a declarat, pentru ziarul „Ring“, în ce condiţii poate fi declarată o persoană mucenic. „Mucenic înseamnă a-ţi da viaţa pentru credinţa lui Hristos. Este adevărat că, în cazul de faţă, este o dramă fără margini, iar Biserica înţelege durerea familiei care şi-a pierdut pruncul“, a precizat părintele Stoica.

De ce nu poate fi Ionuţ mucenic

La o zi după ce mama lui Ionuţ posta pe Facebook mesajul care a făcut vâlvă în presă, preotul Eugen Tănăsescu a scris pe blogul său de pe site-ul adevarul.ro că înţelege durerea prin care trece familia Anghel, dar un asemenea lucru nu este posibil din mai multe motive, întărind declaraţia părintelui Stoica.

Preotul Tănăsescu a explicat că există o diferenţă mare între un „martir“ şi un „sfânt martir“, iar Biserica îl poate recunoaşte doar pe cel din urmă, pentru că îşi dă viaţa odată cu mărturisirea credinţei. În timp ce un martir este cel care suferă moarte pe nedrept, oricare ar fi ea, putând fi recunoscut de către oricine doreşte.

Totodată, Tănăsescu spune că în cele două cazuri există un punct comun: jertfa este voită şi asumată conştient, lucru care nu se confirmă în cazul micuţului Ionuţ. De asemenea, preotul adaugă că, în Biserică, trecerea cuiva în rândul sfinţilor nu se face la cerere, „pentru simplul motiv că Biserica nu decretează pe cineva sfânt, ci recunoaşte sfinţenia cuiva, deja existentă“.

Părinţii vor despăgubiri

În ultima perioadă a fost vehiculată şi informaţia conform căreia familia copilului intenţionează să se constituie parte civilă în procesul ce va avea loc pentru pedepsirea celor vinovaţi de moartea acestuia, solicitând despăgubiri de milioane de euro. Referitor la acest aspect, avocatul familiei Anghel a declarat, pentru „Adevărul“, că sumele despre care s-a vorbit nu sunt corecte. „Au apărut în presă anumite cifre pe care familia le-ar cere, dar nu sunt reale. Familia Anghel cere daune pe partea civilă, dar cifrele sunt mult mai mici de unu sau două milioane de euro“, a precizat avocatul familiei. În ceea ce priveşte Primăria Capitalei şi primarul general, avocatul a mai spus că, până în prezent, aceştia nu au fost încă introduşi în cauză şi nu sunt puşi sub acuzaţie, deci familia nu are cum să se gândească în a cere despăgubiri acestora.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu: „În sectoarele în care primarii nu pot, adun eu câini“- Piedone: „Tot ce vreau de la Primărie este să mă lase să-mi rezolv problema maidanezilor din sector“

Maidanezii adoptaţi de ONG-uri nu mai costă

ASPA anunţă eutanasierea, ONG-urile ameninţă cu plângeri penale

Vier Pfoten răspunde CCR: „Nu există cuvinte pentru a exprima dezamăgirea legată de atitudinea demnă de Epoca de Piatră“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite