VIDEO Lanţ uman pentru salvarea unei vieţi, pe plaja Saturn. Filmul unei intervenţii reuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul în care turistul este adus la mal-captură video
Momentul în care turistul este adus la mal-captură video

De trei zile, în sudul litoralului, în zona Saturn-Venus, este arborat steagul roşu, semn că turiştii nu au voie să intre în apă pentru a face baie. Prognoza arată că marea va fi agitată, cu valuri mari, până luni, inclusiv.

În această situaţie, mulţi turişti ignoră steagul roşu sau sfaturile salvamarilor şi intră în valuri. Merg pe principiul că au venit pentru câteva zile la mare şi nu pot rata ocazia de a face o baie. Iar lor, sigur, nu li se poate întâmpla nimic. Doar că „marea nu iartă pe nimeni”, spun salvatorii.

Ultima salvare a unui turist a fost chiar în după-amiaza zilei de joi, 6 august, în zona Saturn. Filmul evenimentului este povestit chiar de către Iulian, un salvamar de 23 de ani, care a reuşit, cu ajutorul altor turişti, să scoată un bărbat din apă în ultima clipă.

Este vorba de un turist care a fost fluierat de salvamarii care patrulează pe plajă. „Nici nu au mers ei 20 de metri mai în faţă că l-a luat curentul în larg. Valurile sunt imense”, spune Iulian Tarciuc.

30 de minute de luptă cu valurile

Valurile şi curenţii puternici l-au dus pe turist în larg. Ajunsese la 150 de metri distanţă de mal, iar primul care s-a dus după el a fost un administrator al unei firme de skyjet-uri, însă nu a reuşit nimic.

Iulian a încercat şi el, în prima etapă, să folosească un skyjet pentru recuperarea persoanei din apă. „Era inutil din cauza valurilor şi pericolului de răsturnare. M-am apropiat de el, era conştient, stătea cu capul la suprafaţă. I-am aruncat tubul de salvare şi s-a ţinut de tub. Am lăsat la mal skyjet-ul, apoi am mers după el înot”. Povesteşte tânărul salvamar.

A ajuns din nou la turist şi a început să înoate cu el spre mal. Însă valurile mari şi curenţii puternici făceau ca totul să fie în zadar.

VIDEO: Momentul în care turistul este scos la mal


„Înotam, dar stăteam efectiv pe loc. Nu mai credeam că aveam şanse să ajung cu el la mal. Eram în larg, la 150 de metri de mal. Eu înotam spre mail, iar apa ne ducea în larg. L-am calmat, omul era panicat. M-am calmat şi eu, apoi am început să înot până am reuşit să ajung la acel lanţ uman”, mai spune salvamarul.


Iulian Tarciuc - salvamar

Imagine indisponibilă

Turiştii, fotografi şi salvatori

Operaţiunea de salvare a durat 30 de minute, timp în care salvamarul înota cu victima spre mal, dar curentul îi ducea în larg. Iniţial, în tot acest timp, cei de pe plajă făceau poze sau filmau. Un alt salvamar a strigat la oameni să facă un lanţ pentru a veni în sprijinul celor din apă.

Bărbatul de aproximativ 50-60 de ani a fost scos în cele din urmă la mal, epuizat, dar conştient. Epuizat a fost şi salvamarul după ce o jumătate de oră s-a bătut cu valurile. Pe plajă, s-a dus la turist pentru a vedea cum se simte.

„Am stat de vorbă cu el pe nisip, i-am spus că sunt băiatul care l-a salvat. Mi-a întins mâna şi mi-a mulţumit”, spune Iulian. Salvamarul nu ştie cine este cel pe care l-a salvat sau de unde este. Nici nu-l interesează în mod special. Este mulţumit că a putut să-l vadă din nou alături de soţie şi de celelalte rude cu care venise la mare.

Din păcate, astfel de cazuri sunt dese în zilele cu steag roşu. Peste 9 intervenţii dificile au fost pe plaja unde supraveghează Iulian doar într-o singură zi. „Turiştii se ceartă cu noi când îi fluierăm. La aceste valuri, apa devine periculoasă şi dacă stai până în genunchi.”, spune tânărul.

VIDEO: Lanţul uman făcut de turişti

Citeşte şi:

Salvamar înjurat, bruscat şi ameninţat de un turist avertizat că s-a îndepărtat de mal. „Tu ştii cine sunt eu?”

VIDEO Lanţ uman pentru aducerea la mal a trei salvamari care intraseră în apă să aducă la mal un bărbat băut

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite