VIDEO Detaliul natural din ţinuta româncelor din anii '60, care astăzi este considerat impardonabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul anilor ’60, moda în România îmbrăca diferite forme. Creatorii urmau tendinţele internaţionale, astfel că regăseşti în prezentarea din România anului 1966 ţinute lansate pe marile podiumuri ale lumii. Un detaliu natural uluieşte însă privitorii de azi.

Filmuleţul realizat în 1966 şi păstrat în arhiva British Pathe arată cum, pe atunci, designerii desenau ţinute SF, în pas cu realizările sovietice: URSS cucerea Cosmosul trimiţând primul om în spaţiu - pe Iuri Gagarin, la 12 aprilie 1961.

Astfel, modelele feminine purtau cizme lungi până la genunchi, rochii şi paltoane scurte din materiale lucioase, cu cagule şi ochelari de aviator.

Pentru ceaiurile dansante, românii recomandau rochii scurte şi drepte pe corp, făcute din zale metalice care străluceau precum un glob de discotecă din anii ’70-’80.

Pentru recepţii, creatorii optau pentru rochii somptuoase şi coafuri de domniţe, amintind de vremurile pe care comuniştii le urau din tot sufletul şi pe care s-au străduit să le şteargă din istorie.

Dar din orice prezentare nu poate să lipsească haina etno, mereu la modă, cu motive tradiţionale, fie şi stilizate.

Imaginaţia creatorilor de modă români s-a manifestat prin alegerea unui loc insolit pentru o prezentare: un avion. Câteva manechine au arătat camerei video detaliile vestimentare.

La un moment dat, se vede chiar cum una dintre frumoasele vremii, machiată accentuat şi coafată atent, îşi etalează nonşalant rochia decoltată, fără mâneci, cu bretele încrucişate pe spate, fără să fie epilată la subsoară - o alegere inimaginabilă astăzi. 

Pe aceeaşi temă: 

România anului 1939. Preocuparea mondenelor din perioada interbelică era întreţinerea pielii şi bunele maniere

FOTO Imagini fabuloase din România anilor 1900, aflate în patrimoniul SUA. Fotografii cu reginele Maria şi Elisabeta în straie populare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite