România anului 1939. Preocuparea mondenelor din perioada interbelică era întreţinerea pielii şi bunele maniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distinsă şi feminină - erau atributele femeii din România anilor interbelici, în care eleganţa de zi cu zi includea pantofi cu toc, pălărie sau tocă, ciorapi de nylon.

Publicaţie foarte căutată a vremii, „Realitatea ilustrată“ era o revistă de „actualităţi şi cultură generală“, care apărea săptămânal în 24 pagini mari, la preţul de 10 lei.

Era tipărită de Editura Ziarul S.A.R. Bucureşti pe strada Constantin Mille nr. 5-9.

Revista îl avea ca director pe Tudor Teodorescu-Branişte, fost editor la „Adevărul“, născut la 12 aprilie 1899, la Piteşti, ce s-a stins din viaţă la 23 martie 1969, în Bucureşti. 

„Realitatea ilustrată“ avea în cuprins o pagină specială cu sfaturi pentru femei, intitulată „Realitatea femeii“.

Confidenta de serviciu era „Mioara“, un personaj care le învăţa pe gospodine reţete culinare, pe cochete - trucuri cosmetice, iar pe cele pasionate de aspectul casei - ponturi privind aranjarea şi curăţarea căminului.

În „Realitatea femeii“ din anul 1939, editorii prezentau tendinţele modei occidentale - franceze şi britanice. Întreţinerea corpului şi a pielii era o preocupare majoră a sexului frumos, preocupare ce era însoţită obligatoriu de însuşirea bunelor maniere.

„Mioara“ era la datorie de fiecare dată explicându-le româncelor cum pot să-şi îngrijească tenul, de exemplu, folosind untdelemn amestecat cu suc de lămâie. Sub alte semnături apăreau diferite sfaturi vestimentare. 

Iată câteva dintre ele:

 - „O rochie de mătase naturală, veche, de care v’aţi plictisit, sau a cărei parte de sus s’a uzat, poate fi modificată minunat cu dantelă subţire, în culoare. Sunt sigură că nimeni nu va recunoaşte în noua rochie rămăşiţele celei vechi“

 - „Rochiei bleumarin închis, din stofă subţire de lână, puneţi-i un guleraş alb de pichet, care îi dă o notă tinerească şi elegantă“

 - „Dintr’o veche rochie de stofă în carouri, roasă pe la subraţe, facem o foaie cu două cute în faţă şi o pereche de mâneci scurte. O combinăm cu o vestă dintr’o stofă de culoare ceva mai închisă, din care să faceţi un cordon lat, în nervure. Modelul poate fi făcut doar de o persoană cu o siluetă impecabilă şi o talie de viespe“

Colecţia „Realitatea ilustrată“ din perioada 1927-1949 poate fi răsfoită virtual pe site-urile bibliotecilor din Bucureşti şi din Cluj-Napoca

Femeia din România anului 1939, în revista Realitatea Ilustrată Sursa Arhivele Naţionale ale României

image

Pe aceeaşi temă: 

Dobrogea interbelică, văzută de un fotograf neamţ. Locuri şi oameni ai timpului încremenit

România interbelică şi epoca sa de glorie. Ambiţiile unei „ţări bogate cu un popor ales şi plin de perspective strălucite“

FOTO VIDEO Imagini rare din perioada interbelică. Regele Carol al II-lea, la Jamboreea Naţională din Mamaia 1934

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite