UPDATE Mircea Băsescu a fost audiat în dosarul de şantaj al clanului Bercea. El nu recunoaşte că a primit bani şi nici că a făcut intervenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Constanţa a judecat astăzi un nou termen în dosarul în care cinci dintre reprezentanţii familiei lui Bercea Mondial sunt acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu. Cu acest prilej a fost audiat fratele fostului preşedinte al României în calitate de parte vătămată.

Mircea Băsescu a spus cu această ocazie că deşi familia lui Bercea Mondial i-a cerut în nenumărate rânduri ajutorul în legătură cu o condamnare mai uşoară a acestuia, el nu a făcut decât să-i încurajeze, să-i ajute cu un avocat şi cu mai multe sfaturi.

În legătură cu banii despre care familia lui Bercea Mondial spune că i-a dat lui Mircea Băsescu şi anume suma de 600.000 de euro, fratele fostului preşedinte a precizat că nu a luat banii, aceştia ajungând la Marian Căpăţână. El i-a folosit pentru a cumpăra societatea Aversa.

“L-am întrebat pe Marian Căpăţână de unde are banii pentru a investi la Aversa şi mi-a spus că i-a luat de familia Anghel. Nu am ştiut atunci câţi a luat, am aflat mai târziu că e vorba de 600.000 de euro. Ştiam atunci că Marian Căpăţână era prieten cu cei din familia Anghel. Prin 2012 cei din familia Anghel au venit la mine şi mi s-au plâns că i-au dat bani lui Marian Căpăţână şi nu i-au mai primit înapoi”, a povestit Mircea Băsescu.

El susţine că familia lui Bercea Mondial a venit să-i ceară lui banii pentru că ştia că era un apropiat al lui Marian Căpăţână şi că le spusese acestora că este omul lor de încredere. Cu timpul ameninţărilor lor la adresa lui Mircea Băsescu s-au înteţit şi acesta a fost nevoit să facă denunţul la DNA Constanţa care a dus la organizarea flagrantului de la sfârşitul lunii mai 2014.

Mircea Băsescu a precizat că nu a intervenit pentru a-l ajuta să iasă din închisoare pe Bercea Mondial sau pentru a-i obţine o condamnare mai uşoară, că nu a vorbit cu vreun procuror sau magistrat pe această temă şi nici nu a primit bani pentru a face aceste fapte.

Şedinţa nu a fost lipsită de tensiuni, existând câteva contre între Mircea Băsescu şi Pavel Abraham, după ce primul a fost deranjat de întrebările avocatului. De asemenea, Izaura Anghel şi Florin Anghel au ţinut să aibă un dialog cu Mircea Băsescu în afara cadrului permis de instanţă, fapt ce a atras nemulţumirea judecătorului care i-a ameninţat pe cei doi cu sancţiuni.

Avocatul Pavel Abraham a spus a aflat de la familia lui Bercea Mondial că există mai multe înregistrări noi care vor fi depuse la următorul termen şi care atestă nevinovăţia clienţilor săi. El a recunoscut însă că nu a văzut aceste înregistrări şi nu ştie ce conţin. 

Cercetarea judecătorească va continua pe data de 21 aprilie cu audierile lui Bercea Mondial şi Marian Căpăţână, ambii în calitate de martori.  

Membrii familiei lui Bercea Mondial susţin că sunt nevinovaţi şi că nu au intenţionat să-l şantajeze pe Mircea Băsescu doar au încercat să-şi recupereze banii pe care i-au dat fostului preşedinte pentru care acesta să-l scoată din închisoare pe Bercea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, au dispus la data de 23 iunie 2014, trimiterea în judecată a cinci membri ai familiei lui Bercea pentru că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu. Este vorba de Marius Constantin, acuzat de săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante în stare de recidivă; Izaura Anghel, concubina lui Marius Constantin, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante; Grinică Ion Anghel – minor (17 ani, frate cu Izaura Anghel), acuzat de săvârşirea infracţiunii de şantaj cu circumstanţe agravante.

De asemenea, în acest dosar mai sunt judecaţi Florin Anghel, frate cu Izaura şi Grinică-Ion Anghel, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, Fănica Anghel, soţia lui Bercea Mondial, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Mai citiţi şi:

UPDATE Familia lui Bercea Mondial cere ca procesul să nu se mai judece la Constanţa. Traian Băsescu ar putea fi audiat

UPDATE Audierea lui Mircea Băsescu în dosarul familiei Bercea, amânată pentru că nu s-au prezentat la proces avocaţii inculpaţilor
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite