Un fost consilier APIA a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată mai multe persoane, printre care şi foşti angajaţi APIA. Ei racolau persoane fără adăpost, pe care îi făcea fermieri în acte. Ulterior, prin falsificarea unor documente, persoanele respective primeau ilegal fonduri.

Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA, Mihai Ionuţ Valentin, funcţionar APIA şi Marian Vrânceanu, secretar al comunei Corbu au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru mai multe infracţiuni. 

Adrian iacobescu şi Claudiu Iacobescu au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

Vă redăm integral comunicatul DNA: „În cursul anului 2012, inculpaţii Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul comiterii mai multor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar şi de înşelăciune, grupare la care au aderat ulterior şi ceilalţi doi inculpaţi: Mihai Ionuţ Valentin respectiv Vrânceanu Marian.

Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcţiei sale, deţinea informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Inculpaţii Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverinţele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în judeţul Constanţa, dar şi de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte coinculpaţilor Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective.

Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea şi sarcina de a completa cererile şi celelalte formulare necesare obţinerii subvenţiilor de la bugetul UE şi de la bugetul naţional.

Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activităţii infracţionale, prin folosirea unor adeverinţe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcţie de necesităţi unor formulare de modificare sau de retragere a suprafeţelor ori de transfer a exploataţiei.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor.

Faţă de inculpaţii Iacobescu Claudiu şi Iacobescu Adrian, judecătorii Tribunalului Constanţa, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Inculpaţii Şerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan şi Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupţie câte un acord de recunoaştere a vinovăţiei. 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor: Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.A.I. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză“. 

Mai citiţi şi:

Un subcomisar de la Poliţia Transporturi Constanţa, acuzat de instigare la dare de mită. El este sub control judiciar

Primarul Nicolae Matei din Năvodari s-a întors după gratii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite