Un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. Refugiat: „Mulțumesc România pentru suportul oferit!” VIDEO

0
Publicat:

Aproximativ 1.000 de refugiați ucraineni au manifestat vineri, 24 februarie, în fața Consulatului General al Federației Ruse de la Constanța. Oamenii au cântat, au afișat diferite mesaje și au cerut încetarea războiului.

Copiii refugiați cer oprirea războiului FOTO: Călin Gavrilaș
Copiii refugiați cer oprirea războiului FOTO: Călin Gavrilaș

La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, aproximativ 1.000 de refugiați din această țară s-au adunat în fața Consulatului General al Federației Ruse de la Constanța pentru a cere oprirea războiului.

Refuguații mulțumesc României FOTO: Călin Gavrilaș
Refuguații mulțumesc României FOTO: Călin Gavrilaș

Manifestanții au afișat mesaje prin care cer Rusiei să înceteze atacul asupra Ucrainei, cer lumii întregi să oprească Rusia sau mulțumesc României pentru ajutorul acordat.

„Opriți Rusia, opriți războiul!”, Salvați copiii din Ucraina”, „Bombele Rusiei, peste copiii Ucrainei”, „Putin, pleacă acasă!”, „Nu vom uita niciodată”, „Nu ne vom preda niciodată. Vom lupta!”, TerroRusia”, „Herson, copiii tăi se vor întoarce acasă”, „Mulțumesc România pentru suportul oferit Ucrainei”, au fost câteva dintre mesajele afișate de refugiați.

„Am fost nouă luni ocupați de ruși, în Herson. Am stat în beci nouă luni. Am plecat cu copii deoarece pe noi ne-au lăsat, soțul este acolo. A fost arestat, apoi eliberat și este în continuare în Herson. Se trage tot timpul, mor oameni în fiecare zi acolo”, spune o refugiată din Herson.

Mesajele afișate de refugiați FOTO: Călin Gavrilaș
Mesajele afișate de refugiați FOTO: Călin Gavrilaș

În fața Consulatului Federeației Ruse din Constanța au protestat și zeci de constănțeni imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Oamenii au în mână pancarte pe care se pot citi mesajele: „Aveţi sânge nevinovat pe mâini” , „Eliberaţi Ucraina”, „Putin, nu uita, istoria nu prescrie crima!” sau „Respectaţi democraţia”. 

După București-Ilfov, județul Constanța este pe locul al doilea la numărul de refugiați ucraineni găzduiți, conform datelor furnizate de IGSU. Deși autoritățile locale, Prefectura și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, susțin că nu cunosc numărul exact al refugiaților, sumele decontate de statul român pentru cazarea ucrainenilor dovedesc că la malul mării ar fi peste 20.000 de oameni fugiți din calea războiului.  

Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, este acum o „mică Odessă”, așa cum spun chiar loucitorii din Năvodari. Mii de autoturisme cu numere de Ucraina sunt mereu în trafic sau parcate între Constanța, Mamaia și Năvodari, iar mii de familii de ucraineni sunt întâlnite la tot pasul în malluri, magazine, pe plajă (unde au și făcut ecologizări), parcuri și alte zone de relaxare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite