Cum a devenit Mamaia Nord „mica Odessa”, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la sosirea primelor valuri de refugiați ucraineni pe teritoriul României, mulți dintre aceștia au ales să stea temporar în zona litoralului. Treptat, comunitatea ucrainenilor cazați în zona Mamaia Nord a devenit semnificativă.

Familii de ucraineni pe plaja din Mamaia Nord FOTO Călin Gavrilaș
Familii de ucraineni pe plaja din Mamaia Nord FOTO Călin Gavrilaș

După București-Ilfov, județul Constanța este pe locul al doilea la numărul de refugiați ucraineni găzduiți, conform datelor furnizate de IGSU. Deși autoritățile locale, Prefectura și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, susțin că nu cunosc numărul exact al refugiaților, sumele decontate de statul român pentru cazarea ucrainenilor dovedesc că la malul mării ar fi peste 20.000 de oameni fugiți din calea războiului.

Guvernul alocă 50 de lei/zi pentru cazare și 20 de lei/zi pentru hrană pentru fiecare persoană refugiată, astfel că proprietarul unui apartament închiriat unei familii de patru persoane încasează lunar aproximativ 1.200 de euro pentru cazare (bani din care ar trebui să achite utilitățile).

„Mica Odessa” de pe litoralul românesc

Mamaia Nord, zona de lux a litoralului românesc, este acum o „mică Odessă”, așa cum spun chiar loucitorii din Năvodari. Mii de autoturisme cu numere de Ucraina sunt mereu în trafic sau parcate între Constanța, Mamaia și Năvodari, iar mii de familii de ucraineni sunt întâlnite la tot pasul în malluri, magazine, pe plajă (unde au și făcut ecologizări), parcuri și alte zone de relaxare.

Parcările din Mamaia Nord, ocupate de masini din Ucraina FOTO: Călin Gavrilaș
Parcările din Mamaia Nord, ocupate de masini din Ucraina FOTO: Călin Gavrilaș

În ianuarie, aproximativ 10.000 de cetățeni refugiați din Ucraina erau înregistrați pe raza orașului Năvodari (oraș cu 34.000 de locuitori), mare parte dintre ei fiind cazați în apartamentele, vilele sau spațiile de cazare situate în zona litorală – Mamaia Nord. Dar numărul refugiaților găzduiți aici este mai mare deoarece Primăria Năvodari deține date doar despre refugiații cazați de persoane fizice, nu și de persoane juridice, care nu au obligația de a raporta acest lucru administrațiilor locale.

Reprezentanții Primăriei Năvodari (de care aparține Mamaia Nord) susțin că au primit în ianuarie 2023 peste 2.600 de solicitări din partea unor proprietari care găzduiesc refugiați pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea.

Potrivit Serviciului Buget-Contabilitate din cadrul Direcției Economice, sumele de plată sunt de 13.332.402 lei pentru cererile decontate pe centralizatorul depus la ISU Dobrogea în luna noiembrie 2022 și 17.997.790 lei pentru cererile decontate pe centralizatorul depus la ISU Dobrogea în luna decembrie 2022”, transmite administrația locală.

Aceste cifre trebuie coroborate cu cifrele transmise de ISU Dobrogea din care rezultă că la nivelul întregului județ au fost decontate, în aceeași perioadă de timp, 34.084.000 de lei. Așadar, spre Năvodari merg majoritatea banilor destinați cazării refugiaților.

Mulți dintre cei cazați în zona litoralului fac parte din familiile marinarilor ucraineni din Odessa, Mariupol sau Herson, iar firmele de crewing au decis, imediat după izbucnirea războiului, să închirieze blocuri întregi din Mamaia Nord unde au să le aducă pentru a fi în siguranță. De altfel, acestea sunt obișnuite să trăiască la malul mării, iar proximitatea Portului Constanța, unde s-a mutat acum traficul de mărfuri destinat Ucrainei, este un atu.

Tot aici au ales să vină și familiile mai înstărite, care și-au permis să achite chirii mai mari pentru a sta într-o zonă turistică.

Familii de ucraineni pe plaja din Mamaia Nord FOTO: Călin Gavrilaș
Familii de ucraineni pe plaja din Mamaia Nord FOTO: Călin Gavrilaș

Stațiunea „vie” în plină iarnă

În mod tradițional, stațiunile de pe litoral sunt închise iarna. Însă, acum în Mamaia Nord nu se poate vorbi despre așa ceva. În fiecare dimineață, plajele sunt pline de familii care se plimbă, de oameni care aleargă pe malul mării, de copii care se joacă pe aleile sau pe străduțele altădată pustii. Toți sunt ucraineni cazați acolo. Pentru localnici, asta înseamnă o afacere bună deoarece apartamentele care în alți ani stăteau închise acum le aduc beneficii consistente, dacă ne gândim doar la banii alocați de statul român.

Și magazinele situate în zona plajei sunt deschise. Aici, vânzătoarele sunt surprinse când mai au și clienți de la noi.

„Mai avem și clienți români, dar majoritatea sunt ucraineni. Vorbesc cu ei în engleză sau semne. Am început sa învăț chiar câteva cuvinte în limba lor: pâine, lapte, bună ziua, mulțumesc. E plin de ei”, spune vânzătoarea unui minimarket situat pe promenadă.

Andrei, un năvodărean care locuiește în Mamaia Nord, spune că „mica Odesă” este plină de viață în acest ultim an, indiferent de anotimp.

Sunt oameni în regulă, își trăiesc viața. Sunt respectuoși, sunt oameni care au mai umblat prin lume, care au o anumită potență financiară. Ca peste tot, sunt și uscături printre ei, pe unii îi vedem în trafic, după cum conduc”, spune Andrei.

Mașini ale ucrainenilor în Mamaia Nord FOTO: Călin Gavrilaș
Mașini ale ucrainenilor în Mamaia Nord FOTO: Călin Gavrilaș
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite