Trafic de influență la IȘJ Constanța. Șpagă în varză, porc, brânză și pește pentru un post în învățământ

0
Publicat:

Chiar dacă nu ești în stare să iei mai mult de nota 4, în învățământul românesc poți preda liniștit dacă ai „cunoștințe” la inspectoratele școlare. Două dosare DNA Constanța au scos la iveală un astfel de caz.

Sediul ISJ Constanța FOTO: Călin Gavrilaș
Sediul ISJ Constanța FOTO: Călin Gavrilaș

Doi inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA care i-au prins că au primit bani și diferite produse pentru a ajuta o persoană să obțină notă de trece la concursul pentru ocuparea posturilor în învățământ (septembrie 2021).

Ambele acorduri au fost respinse de instanță deoarece DNA a omis anumite aspecte importante la încheierea acestor înțelegeri. DNA Constanța a făcut apel.

Cristina Cabrancea și Lucian Faliboga erau inspectori școlari în anul 2021 când au fost abordați de o persoană (cadru didactic la un Liceu din comuna Dobromir, județul Constanța), care dorea ca soția sa să poată ocupa un post de cadru didactic la acea școală. Ulterior, acesta a devenit martor denunțător în cele două dosare.

Euro, brânză și pește pentru inspectoare

Pentru a se asigura de acest lucru, procurorii DNA notează că denunțătorul i-a dat inspectoarei Cabrancea, înainte de ziua examenului, 200 de euro, 15 kilograme de brânză şi un crap de 12 kilograme pentru a se asigura că soția va lua notă de trecere. Doar că, la afișarea rezultatelor, a aflat că luase nota 4.

Cristina Cabrancea FOTO: FB/C. Cabrancea
Cristina Cabrancea FOTO: FB/C. Cabrancea

Bărbatul i-a scris imediat inspectorului școlar Lucian Faliboga. „După aproximativ cinci minute, acesta m-a sunat pe Whats App şi mi-a spus să fac contestaţie a doua zi şi m-a întrebat dacă am vorbit sau nu cu doamna inspector Cabrancea, iar eu i-am răspuns că am vorbit şi că i-am dat tot ce a trebuit: bani, brânză şi peşte. Dar nu mi-a rezolvat problema. I-am spus că n-ar trebui să vorbim acestea la telefon, dar mi-a replicat că suntem pe Whats App şi nu ne ştie nimeni”, declară martorul.

Candidata a făcut contestație, iar cu două ore înainte de afișarea rezultatelor finale, martorul a primit un mesaj de la inspectoarea Cabrancea prin care era anunțat că „s-a rezolvat”. Procurorii au stabilit că inspectoarea a solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații să-i acorde notă de trecere soției martorului denunțător.

Varză, brânză și un porc pentru inspector

Inițial, DNA i-a acuzat pe cei doi de luare de mită, apoi încadrarea a fost schimbată în trafic de influență. Procurorii au obținut și mandate de interceptare a convorbirilor telefonice și au filat câteva întâlniri ale denunțătorului cu inspectorul Faliboga.

Din interceptările reiese că denunțătorul i-a dat drept recompensă inspectorului, în luna noiembrie 2021, 200 de kilograme de varză și 11 kilograme de brânză. Din discuțiile purtate între cei doi rezultă faptul că denunțătorul dorea schimbarea directoarei de la Liceul din Dobromir, iar inspectorul a promis că se rezolvă.

Denunțător: „Îmi creează aia (directoarea Liceului din Dobromir n.red.) probleme mă frate, mă! S-a luat de nevastă-mea”

Inspector Faliboga: „Da, trebuie să o calc pe gât pe moarta asta”

profesorul Lucian Faliboga FOTO: FB/Lucian Faliboga
profesorul Lucian Faliboga FOTO: FB/Lucian Faliboga

În cadrul întâlnirii, denunțătorul îi spune inspectorului școlar că el i-a dat 300 de euro mită inspectoarei Cristina Cabrancea atunci când și-a susținut examenul pentru gradul I didactic. „Și la examenul de gradul I i-am dat 300 de euro. Asta să rămână vorba între noi, să nu te mai apuci să mă spui lui Cabrancea, să mă ia aia de dușman”.

După câteva zile, inspectorul școlar Lucian Faliboga îl sună pe martor pentru a-i cere un porc pentru Crăciun. „Sper că sun în timp util! Vreau să îmi fac abonament la un porc de 100- 110...Până în 120 aşa. Cum a fost şi ăla de anul trecut” ”.

Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2021, în timp ce DNA fila tot procesul, inspectorul primește de la denunțător un porc de 150 de kilograme în schimbul promisiunii că directoarea de la Liceul din Dobromir va fi schimbată.

Și-au recunoscut, dar rămân dascăli

Deși ambii inspectori școlari au recunoscut faptele în fața anchetatorilor, Tribunalul Constanța a decis să respingă acordurile de recunoaștere a vinovăției și să cearcă DNA să continue cercetarea penală.

În cazul Cristinei Cabrancea, judecătorii au invocat inclusiv faptul că procurorii nu au menționat că aceasta a făcut obiectul unui alt dosar de luare de mită în care a fost condamnată cu suspendare. În acel dosar, inspectoarea a fost acuzată că a primit 5.000 de euro pentru a aranja un transfer ilegal al unei eleve la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

În cazul lui Lucian Faliboga, Tribunalul Constanța a susținut că procurorii nu au menționat în acord și faptul că acesta nu va mai putea ocupa funcții în cadrul ISJ și nu au dispus confiscarea bunurilor (sau echivalentul acestora) care au făcut obiectul traficului de influență. DNA Constanța a făcut apel în ambele cazuri.

ISJ Constanța susține că cei doi inspectori nu mai au acum această calitate, demisionând după ce tot scandalul a fost făcut public. În schimb, cei doi continuă să lucreze în învățământ, Cristina Cabrancea fiind învățătoarea la Școala Gimnazială „Ion Jalea” din municipiul Constanța, iar Lucian Faliboga fiind profesor la Școala „Gala Galaction” din Mangalia.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite