Teatrul de Stat Constanţa difuzează spectacolul „Insultaţi. Belarus(ia)“ în semn de solidaritate cu opozanţii regimului din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insultati belarusia

În contextul incidentului creat de autorităţile din Belarus prin deturnarea unui avion pentru a aresta un opozant politic, Teatrul de Stat Constanţa a realizat un parteneriat cu televiziunile locale pentru a difuza vineri, 28 mai, spectacolul-lectură INSULTAŢI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.

Spectacolul care va fi difuzat la DottoTv (ora 20:30), la Litoral TV (ora 21:00) şi la Dobrogea TV (ora 21:30). a fost realizat în luna februarie a acestui an, în cadrul programului mondial de lecturi – Belarus(ia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu mişcarea teatrală şi cu cetăţenii din Belarus, care protestau de şase luni fără încetare, pentru libertate şi dreptul de a organiza alegeri corecte şi libere.

După alegerile de anul trecut din Belarus, desfăşurate în lipsa observatorilor internaţionali şi acompaniate de proteste masive, cu rezultatul realegerii ca preşedinte a lui Alexander Lukaşenko, care conduce ţara din 1994 şi este numit „ultimul dictator al Europei”, şi artiştii au fost printre cetăţenii reprimaţi. 

La Teatrul Naţional „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latuşko (fost ministru al culturii şi ambasador al Belarusului în Polonia şi Franţa) a fost demis pentru declaraţii de susţinere a protestatarilor. În semn de solidaritate şi-au dat demisia majoritatea angajaţilor. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înfiinţare, Teatrul Naţional din Minsk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde a continuat să lucreze, difuzându-şi spectacolele online. 

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuşi alături de toată ţara, folosind ca punct de pornire declaraţiile lui Aleksandr Lukaşenko şi ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultaţi. Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate şi umor, în care, pe lângă cei doi candidaţi la preşedinţie, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viaţă a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukaşenko de a înăbuşi revoluţia paşnică a bieloruşilor prin violenţă şi tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor şi un semnal de alarmă, prin care se doreşte conştientizarea de către un public cât mai larg a unei situaţii concrete şi totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, dând startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(ia) Worldwide Reading Project. Piesa a fost tradusă în 21 de limbi şi a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de ţări, de la New York şi Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Taşkent.  

Raluca Rădulescu este traducătoarea piesei în limba română şi iniţiatoarea programului de lecturi în teatrele din România. Primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Naţional din Iaşi. Au urmat două lecturi în Republica Moldova, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale” din Chişinău. 

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internaţională de solidaritate cu Belarus”, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul Belarus(ia) Worldwide Reading Project, reprezentaţiile fiind următoarele: 

07 februarie 2021 - Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi

08 februarie 2021 - Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău 

09 februarie 2021 - Teatrul de Nord din Satu Mare - Trupa Mihai Raicu

10 februarie 2021 - Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

11 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

12 februarie 2021 - Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

13 februarie 2021 - Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte

14 februarie 2021 - Teatrul Regina Maria din Oradea

15 februarie 2021 - Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe 

16 februarie 2021 - Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

17 februarie 2021 - unteatru din Bucureşti

18 februarie 2021 - Teatrul de Stat Constanţa

19 februarie 2021 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi

20 februarie 2021 - Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava

21 februarie 2021 - Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova

22 februarie 2021 - Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania Liviu Rebreanu

Spectacolul lectură realizat de Teatrul de Stat Constanţa îi are în distribuţie pe Nicodim Ungureanu, Theodor Şoptelea, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca, Andu Axente, Ştefan Mihai şi Maria Lupu, iar regia este semnată de Erwin Şimşensohn.

Raluca Rădulescu, traducătoare: „Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm şi cred că această solidaritate cu artiştii din Belarus, a teatrelor din România, este şi un semn de solidaritate teatrală internă, de care şi noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. 

Andrei Kureicik, dramaturg: „Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiştii şi cetăţenii Belarusului pentru poziţia lor. Lukaşenko închide teatre şi galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulţi dintre ei sunt arestaţi sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internaţională INSULTAŢI. BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există graniţe. Şi cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că şi românii au trecut prin ce trecem şi noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat şi ştiu preţul libertăţii, pe care bieloruşii îl plătesc acum, zi de zi.” 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite