Artista Ileana Ploscaru împlineşte 90 de ani. Ce mesaje i-au transmis colegii mai tineri: „Aţi făcut din mine vulcan, aşezându-mă în front, ca pe un soldat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Ploscaru FOTO Teatrul de Stat Constanţa
Ileana Ploscaru FOTO Teatrul de Stat Constanţa

La 31 ianuarie 2021, actriţa Ileana Ploscaru, una dintre cele mai talentate şi prodigioase artiste care au jucat pe scena constănţeană, împlineşte 90 de ani de viaţă.

La 24 februarie 2021, se împlinesc 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu, iar la 12 noiembrie 2021, 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

Cele mai recente spectacole în care Ileana Ploscaru a jucat la Teatrul de Stat Constanţa sunt „Bătrâna şi hoţul” de Viorel Savin, regia: Iulian Enache, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia: Cristian Şofron, „Trei surori” de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski şi „Scaiul” de Georges Feydeau, regia: Ion Lucian. 

După o viaţă petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care şi-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa. 

Pentru aniversarea celor 90 de ani de viaţă, actori ai Teatrului de Stat Constanţa i-au transmis Doamnei Ileana Ploscaru mesaje de felicitări, dintre care pe unele le transcriem în continuare, pe altele le anexăm acestui comunicat.

Mirela Pană: Vă amintiţi? Eram studenta dumneavoastră rebelă, dezorganizată şi lipsită de încredere. M-aţi disciplinat şi aţi făcut din mine vulcan, aşezându-mă în front, ca pe un soldat. Am visat şi creat împreună! Noi suntem prietene de o viaţă şi pentru asta va trebui să-mi promiteţi un dans nebun la aniversarea de 100 de ani! La mulţi ani, distinsa mea!

Iulian Enache: Pentru mine, stimată doamnă Ileana Ploscaru, sunteţi partenerul de scenă pe care şi l-ar fi putut dori orice actor. Pentru mine, ca regizor, actriţa Ileana Ploscaru este actorul care îţi întregeşte jumătatea atunci când vrei să dai viaţă unui text. De fapt, stimată doamnă Ileana Ploscaru, cred că sunteţi spectacolul însuşi. Au fost multe roluri la care v-am stat alături, au rămas în amintirea mea multe momente legate de scenă şi de viaţă, momente care m-au îmbogăţit atât profesional cât şi sufleteşte. Astăzi, la zi aniversară, vă doresc tot binele din lume, să fiţi sănătoasă şi binecuvântată! Şi... mi-ar plăcea să vă mulţumesc pentru clipele pe care mi le-aţi dăruit fiindu-mi alături în întâlnirile noastre scenice... dar parcă toate cuvintele de mulţumire au devenit deodată mici şi nu pot exprima tot ceea ce simt acum. Totuşi, vă voi spune că vă aştept cu mare bucurie să ne reîntâlnim mereu, că aici veţi fi mereu aşteptată şi dorită, respectată şi iubită. LA MULŢI ANI!

Dana Trifan Enache: La mulţi ani binecuvântaţi! Mă bucur mult că pot să vă fac această urare acum, când sărbătoriţi frumoasa vârstă de 90 de ani. În urmă cu 22 de ani am venit la Constanţa să dau concurs la teatru. Aţi făcut parte din  în comisia care a hotărât să fiu angajată şi am rămas aici, la Constanţa, şi m-am bucurat mult timp să aparţin unui colectiv de actori extraordinari. Chiar dacă nu m-am aflat faţă-n faţă cu dumneavoastră pe scenă, am făcut parte şi eu din câteva spectacole care vă aveau în distribuţie:  „Visul unei nopţi de vară” (regia Turdor Mărăscu), „Şatra” (regia Beatrice Rancea),  „Vrăjitoarele din Salem”, (regia Gordon Edelstein). Au fost momente când respiram acelaşi aer la repetiţii şi vă admiram din întunericul sălii când repetaţi. Mă copleşea o emoţie minunată când mă opreaţi pe hol şi îmi dădeaţi câte o sugestie. Aş fi vrut să vă calc pe urme... premise erau: şi eu am debutat la Cluj, ca şi dumneavoastră, şi eu am rămas la Constanţa, ca şi dumneavoastră, dar destinul meu artistic a avut alt plan. Chiar şi aşa, faptul că v-am cunoscut, şi ca om, şi ca artist, a fost pentru mine o binecuvântare. Vă mulţumesc şi vă doresc să fiţi sănătoasă. La mulţi ani! 

Citeşte şi:

Spectacole în aer liber la Constanţa, în Parcul Arheologic

Noua atracţie a Delfinariului din Constanţa: doi lei de mare patagonieni

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri