Taxa de pod agită spiritele. „Dreptate pentru dobrogeni” versus „văduvim bugetul CNAIR”

0
0
Staţia de taxare de la Feteşti foto: CNAIR
Staţia de taxare de la Feteşti foto: CNAIR

Prin Ordonanţa 15/2002, Guvernul impunea o taxă pentru trecerea podurilor de peste Dunăre. La Feteşti sau Vadu Oii, conducătorii auto trebuie să achite 13 lei pentru fiecare trecere a podurilor care leagă Dobrogea de restul României. Recent, Camera Deputaţilor a amânat votul final privind eliminarea acestei taxe

Actul normativ prevede că sumele încasate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. (CNAIR) din taxa de pod se utilizează pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreţinerea, exploatarea şi modernizarea drumurilor de interes naţional, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop.

„De aproape 20 de ani, dobrogenii plătesc o taxă injustă, taxa de pod. De aproape 20 de ani, societăţile comerciale din Dobrogea sunt împovărate cu această taxă nejustificată”, spune Bogdan Huţucă, deputat PNL de Constanţa. 

El a iniţiat în anul 2019 un Proiect de Lege pentru modificarea anexei 3 din Ordonanţa 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România prin care taxa de pod de la Feteşti şi Vadu Oii se elimină.

Bogdan Huţucă arată că această taxă este şi o dublă impozitare, deoarece şoferii plătesc rovinieta-taxa pentru utilizarea drumurilor naţionale. În plus, spune deputatul, putem vorbi despre o discriminare a populaţiei din Dobrogea.

Proiectul de Lege pentru eliminarea taxelor pentru trecerea peste cele două poduri a fost aprobat în vară în Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, după ce a trecut şi de Senat, fiind la un pas de a ajunge la votul final din Cameră. Doar că, zilele trecute, a fost amânat la vot în biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi retrimis în comisiile parlamentare. Liberalii arată cu degetul către deputaţii PSD, care s-ar fi răzgândit şi au decis retrimiterea la comisii a proiectului, şi pe cei ai USR.

„Nu vreau să văduvim bugetul CNAIR”

Din această taxă de pod, CNAIR încasează anual circa 30 de milioane de euro, sumă anunţată atât de sindicatele din companie, cât şi de ministrul Transporturilor. 

„Trebuie să ne gândim. Dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR. Nu vreau să facem pe repede înainte, dar vom face o analiză. Dacă e bine, da. Dacă eliminăm, bugetul de stat trebuie să vină către CNAIR să acopere acest minus de 30 de milioane. Nu vreau să văduvim bugetul CNAIR”, spune Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor. 

Sindicaliştii din CNAIR susţin că eliminarea acestei taxe va duce la nerepararea unor drumuri şi punerea în pericol a siguranţei rutiere. „Eliminarea taxelor de trecere la podurile de peste Dunăre, coroborat cu lipsa de finanţare pentru infrastructura rutieră, va afecta grav starea drumurilor din ţară. Multe şosele vor rămâne nereparate şi neîntreţinute, iar banii nu vor fi suficienţi pentru acoperirea gropilor”, spun reprezentanţii Sindicatul Drumarilor din CNAIR ,,Elie Radu”

CNCD: Taxa nu e discriminatorie pentru dobrogeni

Cât priveşte discriminarea dobrogenilor, care plătesc această taxă ori de câte ori ies din cele două judeţe sau revin acasă, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, este de părere că lucrurile nu stau deloc aşa. El a declarat pentru „Adevărul” că taxa de drum nu poate fi considerată ca o discriminare a populaţiei din Dobrogea: „cetăţenii care locuiesc în Dobrogea plătesc mai des pentru că folosesc mai des podul. Cei care folosesc mai des, plătesc mai des.” 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”

Record istoric de trafic de mărfuri în porturile maritime româneşti, în 2021. Cerealele, principalele produse tranzitate

Documente oficiale furate din maşina unui poliţist. Suspecţii au fost prinşi

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri