Spital din Constanța, fără secție ATI la 15 luni de la incendiul care a ucis șapte oameni. „În caz de urgență, sunăm la 112”
0Singurul spital de infecțioase din Dobrogea nu are în continuare Terapie Intensivă. În caz de nevoie, bolnavii de acolo sunt trimiși cu ambulanța la Spitalul Județean Constanța.
Pe 1 octombrie 2021, o explozie în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a dus la moartea a șapte paciente internate cu COVID-19. Secția a fost închisă imediat, la fel cum închis a fost tot spitalul aflat în subordinea primăriei. Apoi, după expertize și chiar proteste venite din partea medicilor și constănțenilor, spitalul a fost deschis parțial, funcționând acum la jumătate din capacitate.
Modularul, soluția de avarie
La trei săptămâni de la incendiu, primarul Constanței, Vergil Chițac, spunea că a contactat mai mulţi furnizori de spitale modulare.
„Ne îndreptăm, cel mai probabil, spre soluţia achiziţionării unuia de 70 de paturi care va fi funcțional la începutul anului viitor“, spunea Chițac.
A urmat apoi anunțul finanțării acestui obiectiv de compromis: containere modulare instalate în curtea Spitalului de Boli Infecțioase care să fie dotate cu paturi ATI, imagistică și altele.
Doar că, la începutul anului 2022 nu a fost „funcțional” nimic, nici măcar partea de documentație pentru această achiziție nu era terminată. Abia în toamna lui 2022 s-a organizat licitația, a fost desemnat un câștigător, dar Primăria Constanța a descoperit anumite documente false depuse de ofertant în dosarul de achiziție, iar acest lucru a dus la anularea licitației.
Acum, primăria a scos din nou la licitație modularul și speră ca până în vară containerele să fie instalate în curtea SBI.
„Estimăm că în două săptămâni vom semna contractul (pentru construirea Modularului n.red.), dacă nu apare ceva”, a declarat, la mijlocul lunii ianuarie 2023, Doru Iordache, consilierul personal al primarului.
El spune că spitalul modular va costa 10 milioane de euro, dintre care trei milioane vor veni din fonduri europene, iar șapte de la bugetul local.
Procedura de atribuire a contractului a mers greoi, autoritățile locale explicând că dosarul achiziției a fost verificat timp de cinci săptămâni de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice și, în cele din urmă, procedura a fost declarată corectă.
Medicii sună la 112
În contextul epidemiologic actual (gripe și viroze respiratorii) medicii de aici se plâng de lipsa unei secții ATI și de lipsa aparatelor de imagistică.
„Oricât de mult am vrea să ajutăm bolnavii, totuși, nu mai avem linie de gardă de Terapie Intensivă. Și ce te faci când ești doar tu cu tine însuți, ca infecționist, fără a avea posibilitatea de a ajuta bolnavul prin consulturi interdisciplinare, fără posibilitatea de a face un examen radiologic/imagistic, neavând laborator seara, în weekend sau în timpul sărbătorilor legale, după ora prânzului”, spune medicul Cora-Maxim Mitroi.
Ea arată că în situații dificile, singura soluție a infecționiștilor din SBI este să sune la 112.
„În aceste situații, avem o singură cale prin care să ajutăm bolnavul: să solicităm, prin 112, ambulanța și să-l trimitem în Spitalul Județean Constanța pentru investigații suplimentare și consulturi, suprasolicitând și serviciul de Ambulanță și UPU. Când sunt situații excepționale, e normal să procedăm așa, pentru că Infecțioasele nu au Cameră de Primiri Urgențe, ci doar cameră de gardă (e diferență mare)”.
Existența unui Modular i-ar ajuta mult pe medici deoarece ar suplini lipsurile de acum: secția ATI, ambulatoriu integrat, imagistică. În plus, Modularul ar veni și în sprijinul altor spitale din regiune prin preluarea unor cazuri specifice, așa cum se întâmpla până la explozia și incendiul care au distrus secția ATI.
„Ne-ar oferi premisele să putem face mai mult. Știu și eu, ca de exemplu, să acceptăm un caz grav de gripă, cu plămân „alb" și insuficiență respiratorie”, explică medicul Cora-Maxim Mitroi.