Protest la Constanţa. Oamenii cer în stradă redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase. „Vrem normalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

Câteva sute de constănţeni au protestat sâmbătă, 26 martie, în faţa Primăriei Constanţa. Oamenii au cerut redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase, singura unitate medicală de acest gen din dobrogea.

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este singurul spital de boli infecţioase din Dobrogea şi a fost un vârf de lance pentru gestionarea tuturor epidemiilor din Dobrogea: de gripă (cum a fost cea din 2009), apoi de rujeolă, hepatită, meningite şi acum de COVID-19.

La 1 octombrie 2021, un incendiu izbucnit în Secţia ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a curmat vieţile a şapte femei internate cu COVID-19. Autorităţile au decis atunci să închidă tot spitalul. Unitatea medicală este în subordinea Primăriei Constanţa, administraţia locală anunţând până acum de două ori că va redeschide parţial acest spital. Doar că, acest lucru nu s-a întâmplat nici pe 15 decembrie 2021, nici pe 1 martie 2022. Lucrările ar tergiversa din cauza instalaţiei electrice care nu este gata.

Sătui de promisiuni şi amânări, peste 200 de constănţeni au ieşit în faţa Primăriei sâmbătă, 26 martie, şi au cerut redeschiderea Spitalului de Boli Infecţioase. 

„Anul trecut, pe vremea aceasta, eram pacientul spitalului. Mai aveam puţin şi muream. Să aud astăzi că cineva vrea să dărâme spitalul sau să închidă un spital cu trei etaje pentru că au luat foc trei camere este o tâmpenie. trebuie să facem ceva, noi, cetăţănii care suntem beneficiarii acestor servicii. Trebuie să fie redat publicului”, spune Alexandru Zamfirescu, unul dintre pacienţii Spitalului de Infecţioase. 

protest spital infectioase constanta foto calin gavrilas

FOTO: Călin Gavrilaş

La proteste au participat şi patru medici ai acestei unităţi care acum sunt repartizaţi în alte spitale din judeţ. 

„Aripa mică a spitalului nu a fost afectată de incendiu şi nu trebuia închisă. În aceste şase luni s-au încercat nişte lucrări de renovare de mică amploare şi, din păcate, nici acum nu sunt finalizate instalaţiile electrice. Solicităm autorităţii locale să dea în folosinţă cât mai repede această aripă”, spune medicul Cora Maxim Mitroi.

Sorin Rugină, fost şef al acestui Spital, a fost şi el prezent la protest. „Nu poţi lăsa sănătatea publică pe seama anumitor primari sau primării deoarece este discriminare. Este un obiectiv general. Trebuie să fie funcţional, să aducă personalul la loc şi să aibă toate avizele de funcţionare”, a spus medicul care acum este pensionar.

protest spital infectioase constanta foto calin gavrilas

FOTO: Călin Gavrilaş

Vă recomandăm şi: 

Un grup de refugiaţi din Ucraina a curăţat plaja de gunoaie, în Mamaia

Constanţa, un "mini-Kaliningrad"?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite